tom-car24.com.pl

Sałatka ziemniaczana do grilla • przepis • składniki • przygotowanie

Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Sałatka ziemniaczana do grilla

Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1 l
ziemniak - 500 g
oliwa z oliwek - 15 ml
ocet - 10 ml
cukier - 1 łyżeczka
czosnek główka - 1 ząbek
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
ogórek - 2 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
świeży koperek - 0,5 pęczka
natka pietruszki - 0,5 pęczka
szczypiorek - 0,5 pęczka
jogurt grecki - 500 ml
cytryna - 0,5 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Wlej do garnka litr wody, a następnie dodaj łyżeczkę soli, cukier oraz ocet. Ziemniaki wrzuć do wody i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
2.ODCEDZAMY ZIEMNIAKI:
Odlej wodę z garnka, a ziemniaki odcedź na sicie.
3.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Do miski wlej oliwę, resztę soli oraz paprykę i pieprz. Przeciśnij czosnek przez praskę i także dodaj do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty składników. Wymieszaj.
4.ROZKŁADAMY ZIEMNIAKI NA BLASZE:
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Połóż ziemniaki na papierze, tak aby pozostawić między nimi puste miejsca.
5.ROZGNIATAMY I PRZYPRAWIAMY ZIEMNIAKI:
Każdego ziemniaka rozgnieć dnem szklanki, a następnie posmaruj marynatą.
6.WKŁADAMY ZIEMNIAKI DO PIECA:
Blaszkę z ziemniakami wsuń do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż skórka się zarumieni. Miskę umyj i osusz.
7.STUDZIMY ZIEMNIAKI:
Gotowe smashed potatoes wyciągnij z pieca i pozwól im wystygnąć, a w międzyczasie przygotuj resztę składników sałatki.
8.KROIMY SKŁADNIKI:
Ogórka starannie umyj i osusz, a następnie przekrój wzdłuż na dwie połówki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w kawałki o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do miski. Następnie przejdź do szatkowania wszystkich ziół. Przełóż je do miski i wymieszaj.
9.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do małej miseczki dodaj jogurt, a następnie wyciśnij do niej sok z ½ cytryny. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
10.PRZEKŁADAMY SOS DO MISKI Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW:
Gotowy sos przełóż do miski i wymieszaj z resztą dodatków.
11.DODAJEMY SMASHED POTATOES:
Wystudzone ziemniaki dodaj do miski, a potem wymieszaj całość tak, aby sos całkowicie je pokrył. I gotowe!
Sałatka ziemniaczana do grilla

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Wlej do garnka litr wody, a następnie dodaj łyżeczkę soli, cukier oraz ocet. Ziemniaki wrzuć do wody i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).

2

ODCEDZAMY ZIEMNIAKI

Odlej wodę z garnka, a ziemniaki odcedź na sicie.

3

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miski wlej oliwę, resztę soli oraz paprykę i pieprz. Przeciśnij czosnek przez praskę i także dodaj do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty składników. Wymieszaj.

4

ROZKŁADAMY ZIEMNIAKI NA BLASZE

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Połóż ziemniaki na papierze, tak aby pozostawić między nimi puste miejsca.

5

ROZGNIATAMY I PRZYPRAWIAMY ZIEMNIAKI

Każdego ziemniaka rozgnieć dnem szklanki, a następnie posmaruj marynatą.

6

WKŁADAMY ZIEMNIAKI DO PIECA

Blaszkę z ziemniakami wsuń do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż skórka się zarumieni. Miskę umyj i osusz.

7

STUDZIMY ZIEMNIAKI

Gotowe smashed potatoes wyciągnij z pieca i pozwól im wystygnąć, a w międzyczasie przygotuj resztę składników sałatki.

8

KROIMY SKŁADNIKI

Ogórka starannie umyj i osusz, a następnie przekrój wzdłuż na dwie połówki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w kawałki o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do miski. Następnie przejdź do szatkowania wszystkich ziół. Przełóż je do miski i wymieszaj.

9

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do małej miseczki dodaj jogurt, a następnie wyciśnij do niej sok z ½ cytryny. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

10

PRZEKŁADAMY SOS DO MISKI Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW

Gotowy sos przełóż do miski i wymieszaj z resztą dodatków.

11

DODAJEMY SMASHED POTATOES

Wystudzone ziemniaki dodaj do miski, a potem wymieszaj całość tak, aby sos całkowicie je pokrył. I gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1106,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

276,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5,6 g

🌾

Węglowodany

39,8 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

18,4 g

Podobne przepisy

Sałatka ziemniaczana do grilla - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl