Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
Blachę Papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg) Marynata 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie i ponownie siekamy razem z czosnkiem, dodajemy mielony biały pieprz i całość rozcieramy na desce. SCHAB MYJEMY I: osuszamy.
MARYNATĘ DOKŁADNIE WCIERAMY
w kawałki schabu.
ZAMARYNOWANY SCHAB
odstawiamy.
KAWAŁKI MIĘSA OBSMAŻAMY
na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złotego koloru.
OBSMAŻONY SCHAB PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75°C na mniej więcej 2,5 godziny.
SOS NA PATELNI
podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, całość przekładamy do miseczki.
NA PATELNIĘ PONOWNIE
wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojone w mniejsze części pieczarki.
DODAJEMY PODSMAŻONĄ CEBULĘ
i czosnek oraz 100 ml wina i gałazkę rozmarynu.
CZEKAMY, AŻ WINO
odparuje.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ MASŁA
rozpuszczamy w sosie, dodajemy śmietankę 30%, chwilę zagotowujemy.
NA KOŃCU DODAJEMY
kilka kropel sosu sojowego.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY MIELONYM
białym pieprzem i redukujemy.
KAPUSTA KAPUSTĘ (POKROJONĄ,
lekko podgotowaną w lekko osolonej wodzie) przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i mielonym białym pieprzem, dorzucamy kilka nieobranych ząbków czosnku.
DOKŁADNIE MIESZAMY, POLEWAMY
oliwą z oliwek.
KAPUSTĘ WKŁADAMY DO
piekarnika nagrzanego do 200-220°C.
SCHAB WYJMUJEMY Z
piekarnika. ODSTAWIAMY.
KAPUSTĘ WYJMUJEMY Z
piekarnika po 10 minutach.
SOS WYLEWAMY NA
talerz, a następnie kroimy schab na plastry o grubości około 1 cm. SCHAB UKŁADAMY NA: sosie.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KAPUSTĄ,
a jej resztę przekładamy do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1671,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,8 kcal
Tłuszcz
37,7 g
Węglowodany
14,0 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!

Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
Aromatyczny kurczak marynowany w świeżych ziołach oraz pyszne gratin z warzyw – doskonały pomysł na smaczny obiad!

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Schab na kanapki — przepis na pieczony schab na kanapkę
Domowy schab pieczony to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin – pełna smaku, aromatyczna i pozbawiona zbędnych dodatków. Sięgnij po ten przepis i ciesz się pysznym, soczystym pieczonym schabem.

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!