tom-car24.com.pl

Sernik ombre na zimno • przepis • składniki • przygotowanie

Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Sernik ombre na zimno

Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka owsiane - 300 g
masło orzechowe - 200 g
sok z cytryny - 50 ml
śmietana 30% - 400 ml
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
cukier - 120 g
borówki - 60 g
jeżyna - 60 g
truskawka - 60 g
owoce morza mix - 500 g
woda - 40 ml
żelatyna - 20 g
malina - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
3.BARWIMY MASĘ SEROWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
4.UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK:
Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.
5.PODAJEMY SERNIK:
Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.
Sernik ombre na zimno

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

3

BARWIMY MASĘ SEROWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

4

UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK

Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.

5

PODAJEMY SERNIK

Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4427,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

276,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

24,1 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Sernik ombre na zimno - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl