tom-car24.com.pl

Makaroniki nadziewane czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Makaroniki nadziewane czekoladą

Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier puder - 150 g
czekolada gorzka - 125 g
kakao - 4 łyżeczki
migdały - 100 g
sól jodowana - 1 szczypta
śmietana 30% - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY MIGDAŁY:
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, odlewamy i obieramy ze skórki. Dobrze je osuszamy i bardzo drobno mielemy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ:
Cukier puder i kakao przesiewamy oddzielnie przez sitko. Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier puder i ubijamy dalej, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodajemy kakao i migdały i krótko mieszamy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką.
3.PIECZEMY MAKARONIKI:
Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia robimy 50 kleksów (o średnicy 3 cm) i pozostawiamy na 10 minut. Następnie pieczemy makaroniki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 12-14 minut, jedną blachę po drugiej (w przypadku termoobiegu obie blachy mogą być pieczone jednocześnie). Makaroniki studzimy na blasze, a następnie delikatnie odklejamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM DO MAKARONIKÓW:
W międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Zagotowujemy śmietankę i stapiamy w niej kawałki czekolady. Krem przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny tak, aby masa była nadal kremowa. Następnie krótko ubijamy go mikserem ręcznym i łączymy ze sobą po 2 makaroniki, nakładając między nie odrobinę kremu. Podajemy w miarę możliwości świeże.
Makaroniki nadziewane czekoladą

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 25

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY MIGDAŁY

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, odlewamy i obieramy ze skórki. Dobrze je osuszamy i bardzo drobno mielemy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ

Cukier puder i kakao przesiewamy oddzielnie przez sitko. Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier puder i ubijamy dalej, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodajemy kakao i migdały i krótko mieszamy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką.

3

PIECZEMY MAKARONIKI

Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia robimy 50 kleksów (o średnicy 3 cm) i pozostawiamy na 10 minut. Następnie pieczemy makaroniki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 12-14 minut, jedną blachę po drugiej (w przypadku termoobiegu obie blachy mogą być pieczone jednocześnie). Makaroniki studzimy na blasze, a następnie delikatnie odklejamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM DO MAKARONIKÓW

W międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Zagotowujemy śmietankę i stapiamy w niej kawałki czekolady. Krem przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny tak, aby masa była nadal kremowa. Następnie krótko ubijamy go mikserem ręcznym i łączymy ze sobą po 2 makaroniki, nakładając między nie odrobinę kremu. Podajemy w miarę możliwości świeże.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2295 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

91,8 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

9,6 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy

Makaroniki nadziewane czekoladą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl