tom-car24.com.pl

Serowe bułeczki z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste, delikatne i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar – takie są serowe bułeczki z airfryera. Przygotuj je wg tego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego pieczywa.

Serowe bułeczki z airfryera

Puszyste, delikatne i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar – takie są serowe bułeczki z airfryera. Przygotuj je wg tego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego pieczywa.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 195 g
sól - 0,5 łyżeczki
woda - 2 łyżki
ser cheddar - 80 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
mleko - 1 łyżka
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Mleko łączymy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i letnią wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym z założoną końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po ok. 3 minutach wyrabiania do ciasta dodajemy miękkie masło. Ciasto dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy starty cheddar na tarce o drobnych oczkach i oregano. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
3.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 podobnej wielkości kulek (ok. 47 g każda). Następnie układamy je w odstępach w koszu airfryera wyłożonym papierem do pieczenia, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło.
4.PIECZEMY BUŁECZKI:
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez ok. 10-12 minut w airfryerze rozgrzanym do temp. 180°C. Masło roztapiamy i smarujemy nim gotowe serowe bułeczki
Serowe bułeczki z airfryera

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mleko łączymy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

2

WYRABIAMY CIASTO

Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i letnią wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym z założoną końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po ok. 3 minutach wyrabiania do ciasta dodajemy miękkie masło. Ciasto dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy starty cheddar na tarce o drobnych oczkach i oregano. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

3

FORMUJEMY BUŁECZKI

Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 podobnej wielkości kulek (ok. 47 g każda). Następnie układamy je w odstępach w koszu airfryera wyłożonym papierem do pieczenia, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło.

4

PIECZEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez ok. 10-12 minut w airfryerze rozgrzanym do temp. 180°C. Masło roztapiamy i smarujemy nim gotowe serowe bułeczki

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1405,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

52,1 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy

Serowe bułeczki z airfryera - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl