Serowe ziemniaki hasselback • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NACINAMY ZIEMNIAKI
Pałeczki układamy wzdłuż dwóch (dłuższych) stron ziemniaka, którego kroimy na cienkie plasterki (3 mm) – nie docinamy do końca (pałeczki będą blokować nóż). To samo robimy z wszystkimi ziemniakami.
DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim przygotowane bulwy, a następnie obficie oprószamy solą i pieprzem.
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut lub do momentu, w którym będą miękkie.
DODAJEMY SER
Ser kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, skrapiamy oliwą i czekamy chwilkę, aż nieco przestygną. Nacięte plastry ziemniaka przekładamy przygotowanymi plastrami sera.
PONOWNIE PIECZEMY ZIEMNIAKI
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmujemy i podajemy z posiekaną zieloną cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1236,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
412,0 kcal
Tłuszcz
38,3 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
23,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Zupa brokułowo-szpinakowa z gomasio
Pyszna zupa brokułowo-szpinakowa z przyprawami i dodatkami inspirowanymi kuchnią azjatycką. To pyszne połączenie smaków, które dzięki dodatkowi gomasio, czyli soli sezamowej, zaskoczy i zachwyci.