Deser jogurtowo-truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DELIKATNA GALARETKA JOGURTOWA
Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić), mieszamy.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.
PODGRZANY ROZTWÓR ŁĄCZYMY
z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.
MASĘ JOGURTOWĄ WLEWAMY
do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki).
CHŁODZIMY W LODÓWCE
około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI
miksujemy z sokiem z limonki i, opcjonalnie, cukrem pudrem.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z truskawkami.
ŻELKĘ WYLEWAMY RÓWNĄ
warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.
DESER DEKORUJEMY POMARAŃCZĄ
i kiwi pokrojonymi w plastry oraz patyczkami czekoladowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
636,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
159,0 kcal
Tłuszcz
4,4 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
Lubisz zjeść słodkie śniadanie? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Serek wiejski w wersji na słodko z dodatkiem kremowego masła orzechowego i świeżych owoców.

Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowa owsianka miodowo-cynamonowa
Sycąca, zdrowa, słodka, pyszna – owsianka ma same zalety! To doskonały pomysł na smaczne śniadanie pełne witamin.

Szparagi z szynką parmeńską
Grillowane szparagi z szynką parmeńską i przyprawami to przepis na udane grillowanie. Wypróbuj prosty i szybki przepis Karola!

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.