tom-car24.com.pl

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert

Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 2 szt.
jajko - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
orzech włoski - 30 g
pesto - 50 g
ser camembert - 120 g
rozmaryn świeży - 16 g
żurawina suszona - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.
2.SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO:
Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.
3.WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT:
Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.
4.PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT:
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.
Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYKRAWAMY KOŁA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Płat ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy do niego talerz i wykrawamy jego kształt nożem. Koło przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pesto bazyliowym. Z drugiego płata ciasta wycinamy kolejne koło, tej samej wielkości. Przykrywamy nim pierwsze, posmarowane pesto i delikatnie dociskamy.

2

SKŁADAMY SŁOŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Camembert wyjmujemy z opakowania. Opakowanie układamy na środku złączonych płatów ciasta francuskiego i nożem odkrawamy okrąg jego wielkości. Okrąg wyjmujemy. W środek wstawiamy ser camembert z powrotem włożony do drewnianego opakowania.

3

WYKŁADAMY DODATKI NA SER CAMEMBERT

Camembert nacinamy nożem w 3-4 miejscach. Na wierzchu układamy orzechy włoskie, żurawiny i polewamy miodem. Ciasto smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem.

4

PIECZEMY SŁOŃCE Z SEREM CAMEMBERT

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ozdabiamy gałązkami rozmarynu. Podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3012,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3012,1 kcal

🥑

Tłuszcz

200,6 g

🌾

Węglowodany

217,9 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

70,1 g

Podobne przepisy

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl