Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna, warzywna zupa pełna ziół. Rozsmakuj się w śródziemnomorskich aromatach!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Usuwamy głąby kopru, a bulwy kroimy w poprzek na cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy na kawałki.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Warzywa podsmażamy na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Cząber, 1 łodygę szałwii i liść laurowy związujemy nicią i dodajemy do warzyw wraz z gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
SMAŻYMY LIŚCIE SZAŁWII
Fasolę odcedzamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Zioła usuwamy, zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1915,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
239,4 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
44,9 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajko zapiekane w bagietce
DG jak zawsze ma świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Przywitaj nowy rok ze smakiem dzięki przepisowi Karola na przekąski sylwestrowe z ciasta francuskiego!

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka bagietka i krewetka
Chrupiące pszenne pieczywo z masłem czosnkowo-pietruszkowym, a do tego krewetki, sałata i awokado. Kanapka doskonała!

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!