Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka • przepis • składniki • przygotowanie
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TATAR Z ŁOSOSIA
250 g łososia myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i ości. Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Łososia kroimy w bardzo cienkie paski, a następnie w kosteczkę. Koper siekamy.
KROIMY I DODAJEMY JABŁKO
Pokrojone jabłko przekładamy do łososia, ale nie mieszamy. Jabłko skrapiamy odrobiną soku z limonki.
KROIMY I DODAJEMY OGÓREK
Świeży ogórek, obrany i pozbawiony gniazd nasiennych, kroimy w kostkę (tak jak jabłka). Dodajemy na talerz z jabłkiem i łososiem.
DOPRAWIAMY TATAR Z SAŁATKĄ
Do całości dodajemy świeżo posiekany koper. 1/2 papryczki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na malutką kosteczkę. Dodajemy do reszty. Na sam koniec doprawiamy sokiem z limonki (do smaku), mielonym białym pieprzem, solą i oliwą z oliwek (ok. 20 ml). Całość mieszamy w celu połączenia składników.
PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
PODAJEMY TATAR
Tatara wykładamy do miseczek, dekorujemy za pomocą oliwy z oliwek (30 ml) i pokrojonymi kawałeczkami ostrej papryki. Podajemy ze snackami z ciasta francuskiego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
968,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
242 kcal
Tłuszcz
16,6 g
Węglowodany
10,5 g
Błonnik
1,7 g
Białko
13,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rumsztyk
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Sałatka z brokułem i jajkiem
Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Mango Margarita bez alkoholu
Jeśli jesteś fanem klasycznej margarity, na pewno pokochasz również jej bezalkoholową wersję z napojem mango! Sprawdź, jak wspaniale orzeźwia w ciepłe dni!

Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!