tom-car24.com.pl

Soczysta pierś z kurczaka na kanapki • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz alternatywy dla gotowych wędlin? Przygotuj domową pierś z kurczaka na kanapki! Ta prosta wędlina drobiowa idealnie sprawdzi się zarówno w kanapkach na śniadanie, jak i w lunchboxie do pracy czy szkoły. Poznaj nasz przepis!

Soczysta pierś z kurczaka na kanapki

Szukasz alternatywy dla gotowych wędlin? Przygotuj domową pierś z kurczaka na kanapki! Ta prosta wędlina drobiowa idealnie sprawdzi się zarówno w kanapkach na śniadanie, jak i w lunchboxie do pracy czy szkoły. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
295 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1,25 l
sól - 53 g
cukier - 15 g
gorczyca - 1,5 łyżeczki
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 3 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
pierś z kurczaka - 2 szt.
oliwa z oliwek - 25 ml
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOLANKĘ:
Do rondelka dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania solanki. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół i również wrzucamy do rondla. Mieszamy i ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia na 30-40 minut w chłodne miejsce.
2.WKŁADAMY KURCZAKA DO SOLANKI:
Do wystudzonej solanki wkładamy piersi z kurczaka i marynujemy w niej mięso, zwracając uwagę, czy jest całkowicie zanurzone w solance (można je docisnąć, np. pokrywką od mniejszego garnka). Wkładamy rondelek do lodówki na 4 godziny.
3.WYCIĄGAMY KURCZAKA Z SOLANKI:
Wyciągamy piersi z solanki i delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowym.
4.MIESZAMY PRZYPRAWY:
Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy je ze sobą.
5.OBTACZAMY KURCZAKA W PRZYPRAWACH:
Piersi smarujemy oliwą ze wszystkich stron, a potem wkładamy do miski z przyprawami. Obtaczamy dokładnie mięso, aby przyprawy dotarły w każdy zakamarek.
6.WKŁADAMY PIERŚ DO RĘKAWA:
Nasmarowane przyprawami piersi nakładamy jedna na drugą, dociskamy do siebie, wkładamy do rękawa i zamykamy go. Jeśli w rękawie nie ma żadnych małych otworów, robimy kilka (np. nakłuwając folię wykałaczką).
7.PIECZEMY PIERŚ:
Wkładamy rękaw do pieca, najlepiej na ruszt, ale może być też blacha. Pieczemy przez 40-45 minut, aż kurczak nabierze pięknej, rumianej skórki. Po upieczeniu wyciągamy mięso z pieca i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem przechodzimy do jego krojenia. Życzymy smacznego!
Soczysta pierś z kurczaka na kanapki

Czas przygotowania

295 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOLANKĘ

Do rondelka dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania solanki. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół i również wrzucamy do rondla. Mieszamy i ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia na 30-40 minut w chłodne miejsce.

2

WKŁADAMY KURCZAKA DO SOLANKI

Do wystudzonej solanki wkładamy piersi z kurczaka i marynujemy w niej mięso, zwracając uwagę, czy jest całkowicie zanurzone w solance (można je docisnąć, np. pokrywką od mniejszego garnka). Wkładamy rondelek do lodówki na 4 godziny.

3

WYCIĄGAMY KURCZAKA Z SOLANKI

Wyciągamy piersi z solanki i delikatnie osuszamy je ręcznikiem papierowym.

4

MIESZAMY PRZYPRAWY

Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy je ze sobą.

5

OBTACZAMY KURCZAKA W PRZYPRAWACH

Piersi smarujemy oliwą ze wszystkich stron, a potem wkładamy do miski z przyprawami. Obtaczamy dokładnie mięso, aby przyprawy dotarły w każdy zakamarek.

6

WKŁADAMY PIERŚ DO RĘKAWA

Nasmarowane przyprawami piersi nakładamy jedna na drugą, dociskamy do siebie, wkładamy do rękawa i zamykamy go. Jeśli w rękawie nie ma żadnych małych otworów, robimy kilka (np. nakłuwając folię wykałaczką).

7

PIECZEMY PIERŚ

Wkładamy rękaw do pieca, najlepiej na ruszt, ale może być też blacha. Pieczemy przez 40-45 minut, aż kurczak nabierze pięknej, rumianej skórki. Po upieczeniu wyciągamy mięso z pieca i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem przechodzimy do jego krojenia. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

721,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

103,1 kcal

🥑

Tłuszcz

3,6 g

🌾

Węglowodany

4,1 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

12,9 g

Podobne przepisy

Soczysta pierś z kurczaka na kanapki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl