Soczysty łosoś z sosem z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZESNIEJ KASZĘ
gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ I: wystudź.
ŁOSOŚ KAWAŁKI ŁOSOSIA
myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
ODCINAMY KAWAŁECZKI ŁOSOSIA
z jednej i z drugiej strony, wyrównując filet.
KAŻDY KAWAŁEK PRZEKRAWAMY
na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę.
POSYPUJEMY ŁOSOSIA BIAŁYM
pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu).
NASTĘPNIE KAWAŁKI ŁOSOSIA
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
NA KAŻDEGO ŁOSOSIA
ścieramy niewielką ilość skórki z limonki.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 - 35 minut. UWAGA!.
JEŻELI WOLISZ ŁOSOSIA
dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, NA
którą następnie wlewamy miód (ok. 2 ŁYŻECZKI).
NA ROZGRZANY MIÓD
wrzucamy gruszki pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy.
GOTUJEMY AŻ SOS
się zredukuje.
SOS 65 G
rukoli , 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody.
NASTĘPNIE LEJEMY OLIWĘ
z oliwek (ok. 100 ML) MAŁYM: strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję). SOS WSTAWIAMY DO: lodówki.
W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY
gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
SAŁATKA Z KASZY
gryczanej Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W MIĘDZYCZASIE OBIERAMY
zielony ogórek, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
SIEKAMY CZOSNEK I
kruszymy twaróg.
DO MISKI Z
ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z 1/2 limonki.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ
i białym pieprzem. MIESZAMY.
DODAJEMY OKOŁO 30
ml oliwy z oliwek.
DELIKATNIE MIESZAMY DODAJĄC
1 łyżeczkę miodu.
PO 35 MINUTACH
wyjmujemy łososia z piekarnika.
JAK PODAWAĆ NA
środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka.
SOS Z RUKOLI
przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy.
ŁOSOSIA WYKŁADAMY NA
sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3736,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
934,2 kcal
Tłuszcz
43,6 g
Węglowodany
96,5 g
Błonnik
45,5 g
Białko
45,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Śląska szpajza cytrynowa
Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pajęczynowe pancakes dyniowe
Wypróbuj ten świetny przepis na pancakes w kształcie pajęczyn, które w dodatku smakują dynią. Jesienne śniadania jeszcze nigdy nie były tak strasznie pyszne!

Wielkanocna babka ponczowa
Delikatne, drożdżowe babeczki nasączone smakowitym ponczem, podane z dżemem i kremem cytrynowym. Trudno im się oprzeć!

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!