Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową • przepis • składniki • przygotowanie
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Marchewki i batata obieramy. Jedną marchewkę odkładamy, resztę warzyw kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew, następnie przekładamy ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy batata i dodajemy do marchewki. Całość zalewamy wodą. Cebulę, posiekaną w drobną kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Pozostałą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Chili siekamy drobno (ilość wedle uznania) i dodajemy do zupy. Doprawiamy kminem, odrobiną mielonego imbiru i drobno pokrojonym, świeżym imbirem. Zupę blendujemy na jednolitą masę. Mleczko kokosowe mieszamy, aby miało jednolitą konsystencję, i dodajemy do zupy. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i otartą skórką z limonki.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i podsmażamy marchewkę, którą wcześniej odłożyliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolendrę siekamy, wrzucamy do moździerza, dolewamy oliwę i rozcieramy. Jabłko kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy podsmażoną marchewką. Dekorujemy paseczkami jabłka, kolendrową oliwą i posiekanym chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
907,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
151,3 kcal
Tłuszcz
3,1 g
Węglowodany
30,3 g
Błonnik
2,6 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.

Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Korzenny sernik baskijski
Świąteczny posiłek nie jest kompletny bez kawałka słodkiego ciasta. Korzenny sernik baskijski to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia, która łączy w sobie tradycję z sezonowym twistem.

Sałatka z kotlecikami z kalafiora
Niezwykle sycąca sałatka z kotlecikami z kalafiora, humusem i świeżą kolendrą. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować wspaniały obiad pełen warzyw.

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!