tom-car24.com.pl

Sok z buraka – szybki przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.

Sok z buraka – szybki przepis

Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 5 szt.
woda - 80 ml
miód - 20 ml
sok z cytryny - 15 ml

Instrukcje przygotowania

1.OBIERAMY BURAKI:
Nałóż na ręce rękawiczki, a następnie obmyj buraki z brudu i osusz. Osuszone buraki obierz starannie ze skóry. Postaraj się obciąć jak najcieńszą skórkę, by zachować wszystkie substancje odżywcze w niej drzemiące.
2.KROIMY BURAKI:
Buraki przekrój na ćwiartki, aby łatwiej było je wrzucić do sokowirówki.
3.WRZUCAMY BURAKI DO SOKOWIRÓWKI:
Do sokowirówki wrzuć kilka ćwiartek buraka, a następnie dodaj 40 ml wody i ponownie powtórz ten proceder. Sok przecedź przez sito do butelki, by oczyścić go z drobnych resztek i włókien.
4.DODAJEMY SOK Z CYTRYNY I MIÓD:
Do soku dolej wyciśnięty sok z cytryny oraz miód. Zakręć naczynie i wstrząśnij nim w celu wymieszania. Po chwili sok jest gotowy do wypicia!
Sok z buraka – szybki przepis

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBIERAMY BURAKI

Nałóż na ręce rękawiczki, a następnie obmyj buraki z brudu i osusz. Osuszone buraki obierz starannie ze skóry. Postaraj się obciąć jak najcieńszą skórkę, by zachować wszystkie substancje odżywcze w niej drzemiące.

2

KROIMY BURAKI

Buraki przekrój na ćwiartki, aby łatwiej było je wrzucić do sokowirówki.

3

WRZUCAMY BURAKI DO SOKOWIRÓWKI

Do sokowirówki wrzuć kilka ćwiartek buraka, a następnie dodaj 40 ml wody i ponownie powtórz ten proceder. Sok przecedź przez sito do butelki, by oczyścić go z drobnych resztek i włókien.

4

DODAJEMY SOK Z CYTRYNY I MIÓD

Do soku dolej wyciśnięty sok z cytryny oraz miód. Zakręć naczynie i wstrząśnij nim w celu wymieszania. Po chwili sok jest gotowy do wypicia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

514,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

257,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,9 g

🌾

Węglowodany

58,8 g

🥬

Błonnik

14 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy