tom-car24.com.pl

Spaghetti à la carbonara • przepis • składniki • przygotowanie

Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Spaghetti à la carbonara

Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
wino białe - 100 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
makaron spaghetti - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 250 ml
grana padano, tarty - 2 łyżki
boczek wędzony - 200 g
jajko - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY BOCZEK, CEBULĘ I CZOSNEK:
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzanąpatelnięi podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy.
2.ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, ŚMIETANĘ, SER I BOCZEK:
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy napatelnięi dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemypatelnięz ognia.
3.PODAJEMY DANIE:
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti przełożone na talerze.
Spaghetti à la carbonara

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY BOCZEK, CEBULĘ I CZOSNEK

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzanąpatelnięi podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy.

2

ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, ŚMIETANĘ, SER I BOCZEK

W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy napatelnięi dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemypatelnięz ognia.

3

PODAJEMY DANIE

Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti przełożone na talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3478,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

869,6 kcal

🥑

Tłuszcz

38,4 g

🌾

Węglowodany

97,2 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy

Spaghetti à la carbonara - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl