Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek zgnieć nożem, a następnie obierz i drobno pokrój. Bazylię poszatkuj. Bakłażana umyj, a potem pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułóż warzywo na talerzu i posyp sporą ilością soli, a następnie odstaw na 20 minut, by wydobyć z niego całą gorycz. Po upływie wyznaczonego czasu opłucz go i osusz.
SMAŻYMY BAKŁAŻANA
Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 10 ml) i obsmaż na niej plastry bakłażana z obu stron. Smaż tak długo, aż warzywo nabierze złotego koloru, a potem wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się z niego nadmiaru tłuszczu.
SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Na średnim ogniu i reszcie oliwy podsmaż czosnek, a następnie dodaj pomidory. Gotuj przez 10 minut. Dodaj pieprz, sól oraz bazylię, a potem wymieszaj całość. Gotuj przez 20 minut, aż zawarta w pomidorach woda wyparuje. Powinien z tego wyjść dość gęsty sos.
KROIMY MOZZARELLĘ
Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.
UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU
Nabierz chochelką sos pomidorowy i wlej na spód naczynia, a następnie ułóż na nim plastry bakłażana. Warzywo przykryj warstwą z mozzarelli oraz parmezanu. Czynność powtarzaj, aż zapełnisz całe naczynie. To bardzo ważne, żeby ostatnia warstwa kończyła się na serze i była pokryta jego nieco grubszą warstwą.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Wsadź naczynie do piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Ser powinien się roztopić i lekko zbrązowieć. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i daj jej przestygnąć. Po jakichś 5-6 minutach pokrój ją i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1543,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,8 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
5,3 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z mąki orkiszowej
Tradycyjne ciasto pierogowe w odmienionej odsłonie! Okazuje się, że nie trzeba go robić wyłącznie z mąki pszennej. Sprawdź, jak pierogi orkiszowe przygotowuje Kinga Paruzel i przekonaj się, jakie są wyśmienite z dobrze znanym farszem ruskim!

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.