Borówkowe semifreddo • przepis • składniki • przygotowanie
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER MIKSER
silikonowe foremki do muffinek Przygotuj wcześniej Mocno schłódź śmietankę.
PRZYGOTOWANIE BORÓWKI WRZUCAMY
do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz sok z połowy cytryny.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą miksera.
ZMIKSOWANE BORÓWKI ODSTAWIAMY
na bok.
BARDZO MOCNO SCHŁODZONĄ
śmietankę ubijamy i łączymy z wcześniej zmiksowanymi borówkami.
DELIKATNIE MIESZAMY WSZYSTKIE
składniki.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
silikonowych foremek, które wstawiamy do zamrażalnika na około 2-3 godziny.
SOS DO MAŁEGO
garnka wrzucamy borówki, gotujemy je na bardzo małym ogniu.
KIEDY BORÓWKI ZACZNĄ
się rozpadać (możemy je nieco rozgnieść), dosypujemy cukier trzcinowy.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY,
mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY SOK
z połowy cytryny.
SOS MOŻEMY PODAWAĆ
na ciepło lub przestudzony.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy sos.
ZAMARZNIĘTE LODY WYJMUJEMY
z foremek i układamy na talerzu obok sosu.
LODY DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI
borówkami oraz kilkoma listkami świeżej mięty.
DESER PODAJEMY NA
wpół zamarznięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1221,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
305,3 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
54,7 g
Błonnik
1,2 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!

Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Spróbuj orzeźwiającego drinka z bananami, czekoladą i rumem!

Zapiekanka do lunchboxa
Zapiekanka na drugie śniadanie? Brzmi pysznie i tak też smakuje. Ciasto z ciecierzycy z dodatkiem szynki, jajek i sera to połączenie, które dzieci pokochają. Upiecz ją, wykorzystując przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Mango Margarita bez alkoholu
Jeśli jesteś fanem klasycznej margarity, na pewno pokochasz również jej bezalkoholową wersję z napojem mango! Sprawdź, jak wspaniale orzeźwia w ciepłe dni!