tom-car24.com.pl

Spaghetti napoli – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.

Spaghetti napoli – przepis

Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
makaron spaghetti - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
parmezan - 60 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej, wrzącej wodzie – ok. 7-8 minut lub według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS NAPOLI:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 2-3 minut.
3.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Ugotowany makaron przekładamy prosto z garnka na patelnię z gotowym sosem. Jeśli sos bardzo zgęstniał w trakcie gotowania, razem z makaronem dodajemy odrobinę wody po jego gotowaniu. Dokładnie mieszamy, by sos całkowicie pokrył makaron.
4.PODAJEMY DANIE:
Makaron przekładamy na talerz i obficie posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Spaghetti napoli – przepis

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej, wrzącej wodzie – ok. 7-8 minut lub według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS NAPOLI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 2-3 minut.

3

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Ugotowany makaron przekładamy prosto z garnka na patelnię z gotowym sosem. Jeśli sos bardzo zgęstniał w trakcie gotowania, razem z makaronem dodajemy odrobinę wody po jego gotowaniu. Dokładnie mieszamy, by sos całkowicie pokrył makaron.

4

PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy na talerz i obficie posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1386,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

693,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

114,9 g

🥬

Błonnik

30,5 g

💪

Białko

30,5 g

Podobne przepisy