tom-car24.com.pl

Spaghetti z klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Spaghetti z klopsikami

Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia suszona - 0,5 łyżeczki
bazylia świeża - 5 g
bułka tarta - 5 g
cebula - 10 g
cytryna - 0,25 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 80 g
jajko - 5 g
makaron spaghetti - 50 g
mięta świeża - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
ogórek - 30 g
olej rzepakowy - 10 g
oliwa z oliwek - 0,5 łyżki
oregano suszone - 1 szczypta
przecier pomidorowy - 4 g
seler - 20 g
woda - 0,25 l
mięso mielone wieprzowe - 80 g
mix sałat - 70 g
ząbek czosnku - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.PULPECIKI NA OLEJU:
podsmażamy cebulę, by była szklista.
2.ODSTAWIAMY DO:
przestygnięcia.
3.MIĘSO MIELONE, ZESZKLONĄ:
cebulę, bułkę tartą i jaja bardzo dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
tłuszcz, smażymy pulpeciki, aż będą rumiane.
5.W RONDELKU NA:
oleju delikatnie przyrumieniamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, starty na grubych oczkach seler i przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawami.
6.GOTUJEMY CHWILĘ, ABY:
sos zgęstniał, następnie przekładamy do niego przygotowane wcześniej pulpeciki i chwilę podduszamy na wolnym ogniu.
7.MAKARON MAKARON GOTUJEMY:
według przepisu na opakowaniu.
8.SAŁATA SAŁATĘ MIESZAMY:
z pokrojonym na plasterki ogórkiem, doprawiamy bazylią i skrapiamy oliwą.
9.
JAK PODAWAĆ?.
10.NA TALERZU UKŁADAMY:
gniazdka z makaronu, wypełniamy je pulpecikami z sosem, wokół nich układamy sałatę.
11.DANIE PODAJEMY Z:
wodą z cytryną, miętą i miodem.
Spaghetti z klopsikami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PULPECIKI NA OLEJU

podsmażamy cebulę, by była szklista.

2

ODSTAWIAMY DO

przestygnięcia.

3

MIĘSO MIELONE, ZESZKLONĄ

cebulę, bułkę tartą i jaja bardzo dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

tłuszcz, smażymy pulpeciki, aż będą rumiane.

5

W RONDELKU NA

oleju delikatnie przyrumieniamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, starty na grubych oczkach seler i przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawami.

6

GOTUJEMY CHWILĘ, ABY

sos zgęstniał, następnie przekładamy do niego przygotowane wcześniej pulpeciki i chwilę podduszamy na wolnym ogniu.

7

MAKARON MAKARON GOTUJEMY

według przepisu na opakowaniu.

8

SAŁATA SAŁATĘ MIESZAMY

z pokrojonym na plasterki ogórkiem, doprawiamy bazylią i skrapiamy oliwą.

9

JAK PODAWAĆ?.

10

NA TALERZU UKŁADAMY

gniazdka z makaronu, wypełniamy je pulpecikami z sosem, wokół nich układamy sałatę.

11

DANIE PODAJEMY Z

wodą z cytryną, miętą i miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2871,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

358,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

39,8 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy