tom-car24.com.pl

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta • przepis • składniki • przygotowanie

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 200 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
bazylia świeża - 1 pęczek
pomidory krojone z puszki - 200 g
ser ricotta - 250 g
cytryna - 1 szt.
pistacje - 100 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek kroimy w bardzo cienkie plastry. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół i drobno siekamy. Z połowy pęczka bazylii obrywamy listki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, przekładamy czosnek, chili i listki bazylii. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ok. 50 ml wody. Na sos wykładamy też gałązki bazylii. Całość gotujemy przez ok. 5-8 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z RICOTTY:
Ocieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do ricotty wraz z sokiem z ¼ owocu. Następnie rozdrabniamy pistacje tak, aby były dość drobne, ale nie zmieniły się w pył. Całość dokładnie mieszamy.
4.PODAJEMY MAKARON:
Z sosu wyjmujemy gałązki bazylii. Następnie przekładamy do niego ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dodajemy kolejną łyżkę oliwy. Przekładamy makaron na talerz, ozdabiamy kilkoma łyżeczkami ricotty z dodatkami i listkami bazylii. Przed podaniem danie polewamy oliwą i oprószamy odrobiną posiekanych pistacji.
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek kroimy w bardzo cienkie plastry. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż na pół i drobno siekamy. Z połowy pęczka bazylii obrywamy listki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, przekładamy czosnek, chili i listki bazylii. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ok. 50 ml wody. Na sos wykładamy też gałązki bazylii. Całość gotujemy przez ok. 5-8 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z RICOTTY

Ocieramy skórkę z cytryny. Dodajemy ją do ricotty wraz z sokiem z ¼ owocu. Następnie rozdrabniamy pistacje tak, aby były dość drobne, ale nie zmieniły się w pył. Całość dokładnie mieszamy.

4

PODAJEMY MAKARON

Z sosu wyjmujemy gałązki bazylii. Następnie przekładamy do niego ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dodajemy kolejną łyżkę oliwy. Przekładamy makaron na talerz, ozdabiamy kilkoma łyżeczkami ricotty z dodatkami i listkami bazylii. Przed podaniem danie polewamy oliwą i oprószamy odrobiną posiekanych pistacji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2031,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1015,7 kcal

🥑

Tłuszcz

51,1 g

🌾

Węglowodany

107,1 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

41 g

Podobne przepisy