tom-car24.com.pl

Zapiekanka makaronowa z brokułami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!

Zapiekanka makaronowa z brokułami

Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
oliwki czarne - 20 szt.
mozzarella - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 szczypta
łosoś wędzony - 200 g
makaron penne pełnoziarnisty - 500 g
ząbek czosnku - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
parmezan - 50 g
natka pietruszki - 10 g
migdały płatki - 50 g
sól - 1 szczypta
napój sojowy - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Doprawiamy oregano.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W rondelku podgrzewamy mleko sojowe z dodatkiem startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki i przypraw.
3.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego makaron oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, porwaną mozzarellę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i brokuły. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, płatkami migdałowymi oraz skórką otartą z cytryny. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, a migdały nabiorą złotego koloru.
Zapiekanka makaronowa z brokułami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Doprawiamy oregano.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W rondelku podgrzewamy mleko sojowe z dodatkiem startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki i przypraw.

3

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego makaron oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, porwaną mozzarellę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i brokuły. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, płatkami migdałowymi oraz skórką otartą z cytryny. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, a migdały nabiorą złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3256,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

542,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

71,4 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy