tom-car24.com.pl

Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na dobry stek, który przygotujesz w szybki i łatwy sposób? To właśnie ten przepis! Wypróbuj go w swojej kuchni i koniecznie dodaj do ulubionych!

Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym

Szukasz przepisu na dobry stek, który przygotujesz w szybki i łatwy sposób? To właśnie ten przepis! Wypróbuj go w swojej kuchni i koniecznie dodaj do ulubionych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kapar - 15 g
masło - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
ser pleśniowy - 125 g
stek wołowy - 700 g
śmietana 30% - 150 g
tymianek świeży - 5 gałązek
wino białe - 50 ml
pieprz zielony - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Steki smarujemy z obu stron odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Kładziemy na mocno nagrzaną patelnię i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni na talerz, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty. Zmniejszamy gaz.
2.PONOWNIE SMAŻYMY MIĘSO Z DODATKAMI:
Ponownie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 1 rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku i masło. Gdy masło się rozpuści, polewamy nim mięso. Smażymy ok. 5 minut i ponownie przekładamy na talerz.
3.PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PRZYPRAWY NA SOS:
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy steki, wrzucamy posiekaną szalotkę i lekko posiekane ziarenka zielonego pieprzu, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje przynajmniej połowa jego objętości.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU:
Dodajemy 1 gałązkę tymianku, śmietanę i ser pokruszony na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do lekkiego, ale nie całkowitego rozpuszczenia sera. Wyłączamy gaz i dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz kapary.
5.PODAJEMY STEKI:
Steki kroimy w plastry. Po talerzu rozprowadzamy sos serowy i układamy na nim plastry steku. Z wierzchu dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku i kawałkami nieroztopionego sera.
Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Steki smarujemy z obu stron odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Kładziemy na mocno nagrzaną patelnię i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni na talerz, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty. Zmniejszamy gaz.

2

PONOWNIE SMAŻYMY MIĘSO Z DODATKAMI

Ponownie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 1 rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku i masło. Gdy masło się rozpuści, polewamy nim mięso. Smażymy ok. 5 minut i ponownie przekładamy na talerz.

3

PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PRZYPRAWY NA SOS

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy steki, wrzucamy posiekaną szalotkę i lekko posiekane ziarenka zielonego pieprzu, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje przynajmniej połowa jego objętości.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Dodajemy 1 gałązkę tymianku, śmietanę i ser pokruszony na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do lekkiego, ale nie całkowitego rozpuszczenia sera. Wyłączamy gaz i dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz kapary.

5

PODAJEMY STEKI

Steki kroimy w plastry. Po talerzu rozprowadzamy sos serowy i układamy na nim plastry steku. Z wierzchu dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku i kawałkami nieroztopionego sera.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2267,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1133,6 kcal

🥑

Tłuszcz

75 g

🌾

Węglowodany

20,5 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

94,6 g

Podobne przepisy