Filet teriyaki z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIESZAMY SOS
sojowy, sherry i miód.
CZOSNEK OBIERAMY I
przeciskamy przez praskę.
POLĘDWICĘ MYJEMY, OSUSZAMY
i w razie konieczności usuwamy ścięgna.
KROIMY NA 8
medalionów, które umieszczamy w marynacie.
WSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM
co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
ANANASA OBIERAMY, KROIMY
na 4 plastry i usuwamy twardy głąb.
MIĘSO OSĄCZAMY, ZBIERAJĄC
marynatę.
MEDALIONY GRILLUJEMY NA
aluminiowej patelni grillowej na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut z każdej strony w zależności od grubości, smarując przy tym często marynatą.
ANANASA GRILLUJEMY NA
ruszcie ok. 2 MINUT Z: każdej strony, również smarując marynatą.
MEDALIONY LEKKO SOLIMY
i układamy po 2 na plasterku ananasa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
874,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
218,6 kcal
Tłuszcz
4,5 g
Węglowodany
16,8 g
Błonnik
26,7 g
Białko
26,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.

Wegańska ryba po grecku
Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Racuchy bez drożdży ze śliwkami
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.