tom-car24.com.pl

Świąteczny makowiec z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Świąteczny makowiec z jabłkami

Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
łatwy

Składniki

orzechy laskowe, mielone - 200 g
mąka pszenna typ 450 - 200 g
żółtka jaj - 2 szt.
cukier trzcinowy - 30 g
masło - 120 g
masa makowa - 900 g
kasza manna - 40 g
mąka pszenna tortowa - 40 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 100 g
jabłko - 5 szt.
białko jaja kurzego - 4 szt.
sól - 1 szczypta
cukier puder - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MĄKĘ, ORZECHY LASKOWE:
drobno zmielone na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
2.DODAJEMY MASŁO I:
cukier trzcinowy, łączymy składniki, na koniec dodajemy żółtka. ZAGNIATAMY DŁOŃMI: kruszonkę.
3.3/4 WYSYPUJEMY RÓWNOMIERNIE:
na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm.
4.PIECZEMY 10-12 MINUT:
w piekarniku o temp.
5.DO 170°C (TERMOOBIEG),:
upieczony spód powinien być blady. STUDZIMY.
6.MĄKĘ MIESZAMY Z:
kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
7.RODZYNKI ŁĄCZYMY ZE:
startymi na tarce jabłkami.
8.UBIJAMY BIAŁKA ZE:
szczyptą soli na sztywną pianę.
9.UBIJAMY ŻÓŁTKA Z:
cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło.
10.MASĘ STOPNIOWO ŁĄCZYMY:
z makiem, cały czas ucierając.
11.DODAJEMY MĄKĘ Z:
kaszą manną i rodzynki z obranymi jabłkami startymi na tarce o grubych oczkach. MIESZAMY.
12.MASĘ DELIKATNIE ŁĄCZYMY:
z ubitymi białkami.
13.NA WYSTUDZONYM SPODZIE:
równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową.
14.POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ:
orzechowej kruszonki. PIECZEMY W: temp.
15.165°C (Z TERMOOBIEGIEM):
przez 50-55 minut.
16.STUDZIMY I OPRÓSZAMY:
cukrem pudrem.
Świąteczny makowiec z jabłkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MĄKĘ, ORZECHY LASKOWE

drobno zmielone na mączkę w naczyniu blendera lub rozdrabniacza i proszek do pieczenia mieszamy w misce.

2

DODAJEMY MASŁO I

cukier trzcinowy, łączymy składniki, na koniec dodajemy żółtka. ZAGNIATAMY DŁOŃMI: kruszonkę.

3

3/4 WYSYPUJEMY RÓWNOMIERNIE

na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 35 cm.

4

PIECZEMY 10-12 MINUT

w piekarniku o temp.

5

DO 170°C (TERMOOBIEG),

upieczony spód powinien być blady. STUDZIMY.

6

MĄKĘ MIESZAMY Z

kaszą manną i proszkiem do pieczenia.

7

RODZYNKI ŁĄCZYMY ZE

startymi na tarce jabłkami.

8

UBIJAMY BIAŁKA ZE

szczyptą soli na sztywną pianę.

9

UBIJAMY ŻÓŁTKA Z

cukrem trzcinowym, pod koniec dodajemy roztopione masło.

10

MASĘ STOPNIOWO ŁĄCZYMY

z makiem, cały czas ucierając.

11

DODAJEMY MĄKĘ Z

kaszą manną i rodzynki z obranymi jabłkami startymi na tarce o grubych oczkach. MIESZAMY.

12

MASĘ DELIKATNIE ŁĄCZYMY

z ubitymi białkami.

13

NA WYSTUDZONYM SPODZIE

równomiernie rozkładamy masę makowo-jabłkową.

14

POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ

orzechowej kruszonki. PIECZEMY W: temp.

15

165°C (Z TERMOOBIEGIEM)

przez 50-55 minut.

16

STUDZIMY I OPRÓSZAMY

cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8235,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

274,5 kcal

🥑

Tłuszcz

16,9 g

🌾

Węglowodany

24,5 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy