tom-car24.com.pl

Sycylijska pizza sfincione • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Sycylijska pizza sfincione

Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
łatwy

Składniki

drożdże świeże - 21 g
bułka kajzerka - 1 szt.
cebula - 6 szt.
cukier - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 800 g
oliwa z oliwek - 60 ml
oliwki zielone - 100 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
Sardele w oliwie - 50 g
ser pecorino - 70 g
ser scamorza - 150 g
sól - 2 łyżeczki
oregano świeże - 5 g
mąka pszenna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart papier do pieczenia blachę do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C Sposób przygotowania.
2.WYROBIENIE CIASTA WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
CIASTA DROŻDŻOWEGO WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, DODAĆ 330 ML LETNIEJ WODY.
3.
WYRABIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM UGNIATANIE/2 MINUTY.
4.WYRASTANIE CIASTA CIASTO PRZEŁOŻYĆ:
do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby podwoiła się jego objętość.
5.
Dokładnie umyć pojemnik miksujący.
6.ROZDRABNIANIE BUŁKI I OREGANO:
Bułkę pokroić w kostkę o boku 4 cm, włożyć do pojemnika miksującego.
7.
Oregano umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i włożyć je do pojemnika miksującego.
8.
Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 12 sekundy/prędkość 10.
9.
Bułkę tartą przesypać do innego naczynia, wytrzeć ściereczką pojemnik miksujący.
10.ROZDRABNIANIE I SMAŻENIE CEBULI:
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do pojemnika miksującego.
11.
Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 6.
12.
Cebulę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać 40 ml oliwy z oliwek o temperaturze pokojowej.
13.
Smażyć (bez miarki) 5 minut/prędkość 1/100°C.
14.PRZYGOTOWANIE SOSU DO CEBULI:
dodać krojone pomidory, 1 łyżeczkę soli, cukier i ½ łyżeczki pieprzu.
15.
Gotować (bez miarki) 8 minut/prędkość 1/100°C.
16.
W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.
17.
Sos pomidorowy przełożyć do innego naczynia i ostudzić.
18.
Umyć pojemnik miksujący.
19.RUMIENIENIE BUŁKI TARTEJ POZOSTAŁĄ:
oliwę z oliwek wlać na patelnię i zrumienić na niej bułkę tartą.
20.PONOWNE WYRASTANIE CIASTA WYROŚNIĘTE:
ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
21.Przykryć ściereczką do naczyń, ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. KROJENIE SERA PIEKARNIK ROZGRZAĆ:
do 220°C.
22.
Pecorino pozbawić skórki, razem ze scamorzą pokroić w kostkę o boku 3 cm, włożyć do pojemnika miksującego.
23.
Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 10.
24.WYKŁADANIE SKŁADNIKÓW I PIECZENIE:
pizzy Omączonymi palcami zrobić w cieście wgłębienia, włożyć do nich oliwki na przemian z sardelami.
25.
Ciasto posypać równomiernie startym serem, na wierzch nałożyć sos pomidorowy.
26.
Na koniec posypać wszystko zrumienioną bułką tartą.
27.
Wstawić sfincione do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut
Sycylijska pizza sfincione

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 25

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart papier do pieczenia blachę do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C Sposób przygotowania.

2

WYROBIENIE CIASTA WSZYSTKIE SKŁADNIKI

CIASTA DROŻDŻOWEGO WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO, DODAĆ 330 ML LETNIEJ WODY.

3

WYRABIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), USTAWIWSZY PROGRAM UGNIATANIE/2 MINUTY.

4

WYRASTANIE CIASTA CIASTO PRZEŁOŻYĆ

do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby podwoiła się jego objętość.

5

Dokładnie umyć pojemnik miksujący.

6

ROZDRABNIANIE BUŁKI I OREGANO

Bułkę pokroić w kostkę o boku 4 cm, włożyć do pojemnika miksującego.

7

Oregano umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i włożyć je do pojemnika miksującego.

8

Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 12 sekundy/prędkość 10.

9

Bułkę tartą przesypać do innego naczynia, wytrzeć ściereczką pojemnik miksujący.

10

ROZDRABNIANIE I SMAŻENIE CEBULI

Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do pojemnika miksującego.

11

Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 6.

12

Cebulę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać 40 ml oliwy z oliwek o temperaturze pokojowej.

13

Smażyć (bez miarki) 5 minut/prędkość 1/100°C.

14

PRZYGOTOWANIE SOSU DO CEBULI

dodać krojone pomidory, 1 łyżeczkę soli, cukier i ½ łyżeczki pieprzu.

15

Gotować (bez miarki) 8 minut/prędkość 1/100°C.

16

W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.

17

Sos pomidorowy przełożyć do innego naczynia i ostudzić.

18

Umyć pojemnik miksujący.

19

RUMIENIENIE BUŁKI TARTEJ POZOSTAŁĄ

oliwę z oliwek wlać na patelnię i zrumienić na niej bułkę tartą.

20

PONOWNE WYRASTANIE CIASTA WYROŚNIĘTE

ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

21

Przykryć ściereczką do naczyń, ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. KROJENIE SERA PIEKARNIK ROZGRZAĆ

do 220°C.

22

Pecorino pozbawić skórki, razem ze scamorzą pokroić w kostkę o boku 3 cm, włożyć do pojemnika miksującego.

23

Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 10.

24

WYKŁADANIE SKŁADNIKÓW I PIECZENIE

pizzy Omączonymi palcami zrobić w cieście wgłębienia, włożyć do nich oliwki na przemian z sardelami.

25

Ciasto posypać równomiernie startym serem, na wierzch nałożyć sos pomidorowy.

26

Na koniec posypać wszystko zrumienioną bułką tartą.

27

Wstawić sfincione do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3900,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

156,0 kcal

🥑

Tłuszcz

5,0 g

🌾

Węglowodany

22,6 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Sycylijska pizza sfincione - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl