tom-car24.com.pl

Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto bez pieczenia, które smakuje brzoskwiniami i wanilią, to świetny pomysł na każdą okazję! Możesz udekorować je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet urodziny. Gwarantujemy, że sprawdzi się zawsze.

Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym

Ciasto bez pieczenia, które smakuje brzoskwiniami i wanilią, to świetny pomysł na każdą okazję! Możesz udekorować je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet urodziny. Gwarantujemy, że sprawdzi się zawsze.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

galaretka brzoskwiniowa - 2 szt.
mleko - 600 ml
budyń waniliowy - 80 g
herbatniki - 80 g
brzoskwinia w syropie - 480 g
masło - 200 g
cukier - 4 łyżki
cukier puder - 1 szkl
woda - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie według proporcji podanych na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.
2.GOTUJEMY BUDYŃ:
W garnku podgrzewamy 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie mleko z budyniem przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ Z GALARETKĄ:
Brzoskwinie kroimy na niewielkie kawałki, przekładamy do tężejącej galaretki i całość mieszamy. Na dnie foremki układamy herbatniki. Na nie przekładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy jej powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY:
Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i całość miksujemy, aż uzyskamy gładki i jednolity krem. Następnie przekładamy go na zestaloną galaretkę i całość ponownie chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
5.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Wodę podgrzewamy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dolewamy ją do cukru pudru i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsty lukier.
6.DEKORUJEMY CIASTO:
Na wyjętym z lodówki cieście układamy pozostałe herbatniki i smarujemy je lukrem. Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania, np. tak jak na zdjęciu.
Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie według proporcji podanych na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.

2

GOTUJEMY BUDYŃ

W garnku podgrzewamy 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie mleko z budyniem przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ Z GALARETKĄ

Brzoskwinie kroimy na niewielkie kawałki, przekładamy do tężejącej galaretki i całość mieszamy. Na dnie foremki układamy herbatniki. Na nie przekładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy jej powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY

Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i całość miksujemy, aż uzyskamy gładki i jednolity krem. Następnie przekładamy go na zestaloną galaretkę i całość ponownie chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.

5

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Wodę podgrzewamy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dolewamy ją do cukru pudru i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsty lukier.

6

DEKORUJEMY CIASTO

Na wyjętym z lodówki cieście układamy pozostałe herbatniki i smarujemy je lukrem. Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania, np. tak jak na zdjęciu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3377 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

844,2 kcal

🥑

Tłuszcz

48,9 g

🌾

Węglowodany

95,4 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy

Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl