Sycylijski makaron z kalafiorem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienita pasta, w której dominuje smak kalafiora, ale wyczujesz w niej również słodycz rodzynek i chrupkość orzeszków piniowych. Idealna dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje kalafior w tym wydaniu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy, a wodę, w której się gotował, zachowujemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy rodzynki i orzeszki piniowe i ponownie smażymy ok. 1 minuty.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w wodzie, w której wcześniej gotował się kalafior, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy nad garnkiem, by zachować wodę z gotowania.
ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2490,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
622,7 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
94,5 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Udziec z indyka pieczony
Szukasz pomysłu na aromatyczny, soczysty obiad, który zachwyci całą rodzinę? Udziec z indyka pieczony to idealna propozycja — pełen smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu! Wystarczy kilka dodatków i odrobina cierpliwości, aby uzyskać mięso o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć to pyszne danie!

Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grochówka z kiszoną kapustą
Połączenie klasycznej grochówki z kiszoną kapustą to zupa, którą zapamiętasz na długo! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak ta zupa świetnie smakuje.

Ciasto pomponik bez pieczenia
Warstwa herbatników, słodkiego kremu kokosowego i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki – tak przenikają się smaki w łatwym do przygotowania cieście bez pieczenia! Wypróbuj przepis!

Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!

Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!