Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
zester lub tarkę o drobnych oczkach blender folię spożywczą wałek blaszkę papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C Roladki z grillowanego bakłażana Umytego bakłażana kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm (pierwszy i ostatni plaster ze skórą odrzucamy).
GRILLUJEMY Z OBYDWU
stron na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek.
NA OSOBNEJ PATELNI
karmelizujemy 2 łyżki miodu.
DODAJEMY OBRANĄ, POKROJONĄ
w kostkę gruszkę, skórkę i sok z cytryny. SMAŻYMY AŻ WODA: odparuje.
PRZEKŁADAMY NA TALERZ,
studzimy. 1 ŁYŻKĘ KARMELIZOWANEJ: gruszki odkładamy, resztę mieszamy z serkiem, pokruszonymi pistacjami, garścią posiekanej rukoli.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
łyżkę miodu oraz ocet balsamiczny. REDUKUJEMY.
PRZELEWAMY DO MISECZKI,
studzimy.
PLASTRY BAKŁAŻANA SMARUJEMY
glazurą balsamiczną, nakładamy po łyżce serka i kilka listków rukoli.
ZAWIJAMY ROLADKI.
UKŁADAMY NA TALERZU,
smarujemy glazurą i dekorujemy gruszką.
PASZTECIKI Z WĘDZONEGO
pstrąga Posiekane rodzynki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem skórki z cytryny.
GDY KONFITURA ZGĘSTNIEJE,
dolewamy odrobinę soku z cytryny.
OCZYSZCZONEGO WĘDZONEGO PSTRĄGA
dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy.
STOPNIOWO DODAJEMY MIĘKKIE
masło (na każde 500 g ryby około 100 g masła).
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,
sokiem z cytryny i łyżką kwaśnej śmietany. MIKSUJEMY.
DODAJEMY POSIEKANE KAPARY
oraz suszone pomidory.
NA FOLII SPOŻYWCZEJ
układamy grube paski musu.
ZWIJAMY, FORMUJĄC
wałeczki.
KOŃCE SKRĘCAMY, BY
mus nie wypłynął.
WKŁADAMY DO LODÓWKI
minimum na 2-3 godziny.
ROLADKI ODWIJAMY Z
folii i kroimy na kawałki.
PUMPERNIKIEL KROIMY NA
mniejsze części.
NA KAŻDĄ NAKŁADAMY
konfiturę, kwaśną śmietanę i mus. DEKORUJEMY KONFITURĄ I: kaparami.
KABANOSY W CIEŚCIE
francuskim Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy prostokąty o długości kabanosów.
CIASTO SMARUJEMY JAJKIEM
rozmąconym z mlekiem i owijamy nim kabanosy.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 20 minut.
WIERZCH SMARUJEMY MIESZANINĄ
jajka i mleka.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
200-220°C na złoty kolor maksymalnie przez 15 minut.
MUSZTARDĘ, MIÓD, POSIEKANE
suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.
KABANOSY PODAJEMY W
całości lub pokrojone. SERWUJEMY Z: sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1633 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
272 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
26,7 g
Błonnik
4,1 g
Białko
15,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!

Sałatka z buraków z miętą i serem
Buraki, mięta i sera. Z takich składników stworzył Karol niezwykłą i pyszną kompozycję, której musisz spróbować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!