tom-car24.com.pl

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie

Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy

Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt grecki - 80 ml
kapar - 40 g
masło - 50 g
pomidor suszony - 100 g
pstrąg wedzony - 250 g
rodzynki - 40 g
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 150 ml
pumpernikiel - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
zester lub tarkę o drobnych oczkach blender folię spożywczą wałek blaszkę papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C Roladki z grillowanego bakłażana Umytego bakłażana kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm (pierwszy i ostatni plaster ze skórą odrzucamy).
2.GRILLUJEMY Z OBYDWU:
stron na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek.
3.NA OSOBNEJ PATELNI:
karmelizujemy 2 łyżki miodu.
4.DODAJEMY OBRANĄ, POKROJONĄ:
w kostkę gruszkę, skórkę i sok z cytryny. SMAŻYMY AŻ WODA: odparuje.
5.PRZEKŁADAMY NA TALERZ,:
studzimy. 1 ŁYŻKĘ KARMELIZOWANEJ: gruszki odkładamy, resztę mieszamy z serkiem, pokruszonymi pistacjami, garścią posiekanej rukoli.
6.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
łyżkę miodu oraz ocet balsamiczny. REDUKUJEMY.
7.PRZELEWAMY DO MISECZKI,:
studzimy.
8.PLASTRY BAKŁAŻANA SMARUJEMY:
glazurą balsamiczną, nakładamy po łyżce serka i kilka listków rukoli.
9.
ZAWIJAMY ROLADKI.
10.UKŁADAMY NA TALERZU,:
smarujemy glazurą i dekorujemy gruszką.
11.PASZTECIKI Z WĘDZONEGO:
pstrąga Posiekane rodzynki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem skórki z cytryny.
12.GDY KONFITURA ZGĘSTNIEJE,:
dolewamy odrobinę soku z cytryny.
13.OCZYSZCZONEGO WĘDZONEGO PSTRĄGA:
dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy.
14.STOPNIOWO DODAJEMY MIĘKKIE:
masło (na każde 500 g ryby około 100 g masła).
15.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
sokiem z cytryny i łyżką kwaśnej śmietany. MIKSUJEMY.
16.DODAJEMY POSIEKANE KAPARY:
oraz suszone pomidory.
17.NA FOLII SPOŻYWCZEJ:
układamy grube paski musu.
18.ZWIJAMY, FORMUJĄC:
wałeczki.
19.KOŃCE SKRĘCAMY, BY:
mus nie wypłynął.
20.WKŁADAMY DO LODÓWKI:
minimum na 2-3 godziny.
21.ROLADKI ODWIJAMY Z:
folii i kroimy na kawałki.
22.PUMPERNIKIEL KROIMY NA:
mniejsze części.
23.NA KAŻDĄ NAKŁADAMY:
konfiturę, kwaśną śmietanę i mus. DEKORUJEMY KONFITURĄ I: kaparami.
24.KABANOSY W CIEŚCIE:
francuskim Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy prostokąty o długości kabanosów.
25.CIASTO SMARUJEMY JAJKIEM:
rozmąconym z mlekiem i owijamy nim kabanosy.
26.UKŁADAMY NA BLASZCE:
wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 20 minut.
27.WIERZCH SMARUJEMY MIESZANINĄ:
jajka i mleka.
28.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
200-220°C na złoty kolor maksymalnie przez 15 minut.
29.MUSZTARDĘ, MIÓD, POSIEKANE:
suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.
30.KABANOSY PODAJEMY W:
całości lub pokrojone. SERWUJEMY Z: sosem.
Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

zester lub tarkę o drobnych oczkach blender folię spożywczą wałek blaszkę papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C Roladki z grillowanego bakłażana Umytego bakłażana kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm (pierwszy i ostatni plaster ze skórą odrzucamy).

2

GRILLUJEMY Z OBYDWU

stron na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą z oliwek.

3

NA OSOBNEJ PATELNI

karmelizujemy 2 łyżki miodu.

4

DODAJEMY OBRANĄ, POKROJONĄ

w kostkę gruszkę, skórkę i sok z cytryny. SMAŻYMY AŻ WODA: odparuje.

5

PRZEKŁADAMY NA TALERZ,

studzimy. 1 ŁYŻKĘ KARMELIZOWANEJ: gruszki odkładamy, resztę mieszamy z serkiem, pokruszonymi pistacjami, garścią posiekanej rukoli.

6

NA PATELNIĘ WLEWAMY

łyżkę miodu oraz ocet balsamiczny. REDUKUJEMY.

7

PRZELEWAMY DO MISECZKI,

studzimy.

8

PLASTRY BAKŁAŻANA SMARUJEMY

glazurą balsamiczną, nakładamy po łyżce serka i kilka listków rukoli.

9

ZAWIJAMY ROLADKI.

10

UKŁADAMY NA TALERZU,

smarujemy glazurą i dekorujemy gruszką.

11

PASZTECIKI Z WĘDZONEGO

pstrąga Posiekane rodzynki gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem skórki z cytryny.

12

GDY KONFITURA ZGĘSTNIEJE,

dolewamy odrobinę soku z cytryny.

13

OCZYSZCZONEGO WĘDZONEGO PSTRĄGA

dzielimy na mniejsze kawałki i blendujemy.

14

STOPNIOWO DODAJEMY MIĘKKIE

masło (na każde 500 g ryby około 100 g masła).

15

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

sokiem z cytryny i łyżką kwaśnej śmietany. MIKSUJEMY.

16

DODAJEMY POSIEKANE KAPARY

oraz suszone pomidory.

17

NA FOLII SPOŻYWCZEJ

układamy grube paski musu.

18

ZWIJAMY, FORMUJĄC

wałeczki.

19

KOŃCE SKRĘCAMY, BY

mus nie wypłynął.

20

WKŁADAMY DO LODÓWKI

minimum na 2-3 godziny.

21

ROLADKI ODWIJAMY Z

folii i kroimy na kawałki.

22

PUMPERNIKIEL KROIMY NA

mniejsze części.

23

NA KAŻDĄ NAKŁADAMY

konfiturę, kwaśną śmietanę i mus. DEKORUJEMY KONFITURĄ I: kaparami.

24

KABANOSY W CIEŚCIE

francuskim Płat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy prostokąty o długości kabanosów.

25

CIASTO SMARUJEMY JAJKIEM

rozmąconym z mlekiem i owijamy nim kabanosy.

26

UKŁADAMY NA BLASZCE

wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 20 minut.

27

WIERZCH SMARUJEMY MIESZANINĄ

jajka i mleka.

28

PIECZEMY W TEMPERATURZE

200-220°C na złoty kolor maksymalnie przez 15 minut.

29

MUSZTARDĘ, MIÓD, POSIEKANE

suszone pomidory, natkę pietruszki oraz sok z limonki miksujemy na gładki sos.

30

KABANOSY PODAJEMY W

całości lub pokrojone. SERWUJEMY Z: sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1633 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

272 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

26,7 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy