tom-car24.com.pl

Szarlotka królewska • przepis • składniki • przygotowanie

Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!

Czas przygotowania
550 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 120 g
mąka ziemniaczana - 15 g
cukier - 100 g
jajko - 4 szt.
olej - 15 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jabłko - 2 kg
woda - 250 ml
galaretka cytrynowa - 70 g
galaretka brzoskwiniowa - 1 szt.
śmietana 30% - 400 ml
ser mascarpone - 150 g
cukier puder - 50 g
żelatyna - 1 łyżka
wrzątek - 50 ml
czekolada gorzka - 1 tabliczka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY PROSZEK Z MĄKĄ:
Do małej miseczki wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do dużej miski, a żółtka do kubka. Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem dodajemy cukier partiami, cały czas miksując. Po każdej partii cukru miksujemy pianę przez minutę.
3.DODAJEMY ŻÓŁTKA I OLEJ:
Do miski z pianą powoli dodajemy żółtka oraz olej i miksujemy na najwyższych obrotach.
4.ŁĄCZYMY PIANĘ Z MĄKĄ:
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy powoli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się połączą.
5.PIECZEMY BISZKOPT:
Formę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy ścianki. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez 20-25 minut w trybie grzania góra-dół. Przez ten czas powinien ładnie wyrosnąć i się zarumienić.
6.WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA I STUDZIMY:
Wyciągamy ostrożnie biszkopt z pieca i odstawiamy go na 15 minut do wystudzenia. Potem podważamy brzegi ciasta nożem i ściągamy boki formy. Odwracamy biszkopt do góry nogami i zostawiamy do całkowitego wystudzenia poza formą, a formę dokładnie myjemy.
7.PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT POD WARSTWY:
Umytą i osuszoną formę układamy na blacie. Smarujemy delikatnie ścianki masłem, a potem wykładamy ją ponownie papierem do pieczenia. Zamykamy formę i przyklejamy papier do ścianek, by ściśle do nich przylegały. Przekładamy do niej biszkopt.
8.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, wycinamy z nich także gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do miski.
9.GOTUJEMY JABŁKA:
Do garnka wrzucamy jabłka i podgotowujemy je najpierw na dużym, a potem na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy wodę i mieszamy. Gotujemy, aż płyn się zredukuje. Jeśli jabłka mają w sobie mało soku, wodę można dodać już na początku gotowania. Ugotowane jabłka studzimy.
10.DODAJEMY GALARETKI:
Do ciepłych jabłek dodajemy galaretki. Mieszamy powoli, aż proszek połączy się z jabłkami i odstawiamy na bok. Gdy przestygną, wkładamy je do lodówki na 2 godziny.
11.PRZEKŁADAMY MASĘ NA BISZKOPT:
Lekko zgęstniałą masę jabłkową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy ją. Wkładamy ją ponownie do lodówki na 3 godziny.
12.ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ:
Do umytego kubka wlewamy wrzątek i wsypujemy żelatynę. Rozpuszczamy ją, cały czas mieszając. Studzimy.
13.UBIJAMY ŚMIETANĘ Z MASCARPONE:
Myjemy i osuszamy miskę, a potem wlewamy do niej śmietankę oraz dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy masę mikserem na niskich obrotach, a potem stopniowo je zwiększamy. Nie przedłużamy tego procesu, aby śmietanka nie zaczęła się warzyć.
14.ŁĄCZYMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ Z ŻELATYNĄ:
Do miski przelewamy żelatynę i dokładamy do niej kilka łyżek ubitej masy. Mieszamy, a następnie przelewamy do pozostałej ubitej śmietany z mascarpone. Całość miksujemy przez chwilę na niskich obrotach, aż żelatyna połączy się ze śmietankową masą.
15.WYKŁADAMY MASĘ NA CIASTO:
Wyciągamy formę z lodówki, a następnie przekładamy masę śmietanową na wierzch jabłkowej. Wyrównujemy masę.
16.SCHŁADZAMY CIASTO:
Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny, a potem przyozdabiamy startą na tarce czekoladą.
Szarlotka królewska

Czas przygotowania

550 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY PROSZEK Z MĄKĄ

Do małej miseczki wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę pszenną.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do dużej miski, a żółtka do kubka. Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem dodajemy cukier partiami, cały czas miksując. Po każdej partii cukru miksujemy pianę przez minutę.

3

DODAJEMY ŻÓŁTKA I OLEJ

Do miski z pianą powoli dodajemy żółtka oraz olej i miksujemy na najwyższych obrotach.

4

ŁĄCZYMY PIANĘ Z MĄKĄ

Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy powoli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się połączą.

5

PIECZEMY BISZKOPT

Formę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy ścianki. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez 20-25 minut w trybie grzania góra-dół. Przez ten czas powinien ładnie wyrosnąć i się zarumienić.

6

WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA I STUDZIMY

Wyciągamy ostrożnie biszkopt z pieca i odstawiamy go na 15 minut do wystudzenia. Potem podważamy brzegi ciasta nożem i ściągamy boki formy. Odwracamy biszkopt do góry nogami i zostawiamy do całkowitego wystudzenia poza formą, a formę dokładnie myjemy.

7

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT POD WARSTWY

Umytą i osuszoną formę układamy na blacie. Smarujemy delikatnie ścianki masłem, a potem wykładamy ją ponownie papierem do pieczenia. Zamykamy formę i przyklejamy papier do ścianek, by ściśle do nich przylegały. Przekładamy do niej biszkopt.

8

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, wycinamy z nich także gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do miski.

9

GOTUJEMY JABŁKA

Do garnka wrzucamy jabłka i podgotowujemy je najpierw na dużym, a potem na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy wodę i mieszamy. Gotujemy, aż płyn się zredukuje. Jeśli jabłka mają w sobie mało soku, wodę można dodać już na początku gotowania. Ugotowane jabłka studzimy.

10

DODAJEMY GALARETKI

Do ciepłych jabłek dodajemy galaretki. Mieszamy powoli, aż proszek połączy się z jabłkami i odstawiamy na bok. Gdy przestygną, wkładamy je do lodówki na 2 godziny.

11

PRZEKŁADAMY MASĘ NA BISZKOPT

Lekko zgęstniałą masę jabłkową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy ją. Wkładamy ją ponownie do lodówki na 3 godziny.

12

ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Do umytego kubka wlewamy wrzątek i wsypujemy żelatynę. Rozpuszczamy ją, cały czas mieszając. Studzimy.

13

UBIJAMY ŚMIETANĘ Z MASCARPONE

Myjemy i osuszamy miskę, a potem wlewamy do niej śmietankę oraz dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy masę mikserem na niskich obrotach, a potem stopniowo je zwiększamy. Nie przedłużamy tego procesu, aby śmietanka nie zaczęła się warzyć.

14

ŁĄCZYMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ Z ŻELATYNĄ

Do miski przelewamy żelatynę i dokładamy do niej kilka łyżek ubitej masy. Mieszamy, a następnie przelewamy do pozostałej ubitej śmietany z mascarpone. Całość miksujemy przez chwilę na niskich obrotach, aż żelatyna połączy się ze śmietankową masą.

15

WYKŁADAMY MASĘ NA CIASTO

Wyciągamy formę z lodówki, a następnie przekładamy masę śmietanową na wierzch jabłkowej. Wyrównujemy masę.

16

SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny, a potem przyozdabiamy startą na tarce czekoladą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5080,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

725,8 kcal

🥑

Tłuszcz

35,9 g

🌾

Węglowodany

82,2 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy