Szarlotka z budyniem • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski dodajemy cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Masło kroimy i także wrzucamy do miski. Wszystko mieszamy dłońmi tak, aby powstała z tego drobna kruszonka.
DODAJEMY JAJKO
Do ciasta dodajemy 1 jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Gdy stanie się zwarte, dzielimy je na pół.
ODKŁADAMY CIASTO DO ZAMRAŻARKI
Obie połówki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
GOTUJEMY MLEKO
Do kubka wlewamy ok. 100 ml zimnego mleka, a resztę wlewamy do rondelka i gotujemy.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
W kubku mieszamy proszek budyniowy, tak aby w całości się rozpuścił, a potem wlewamy go do gorącego mleka i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Studzimy go lekko.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy i obieramy. Wyciągamy z każdego jabłka gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry.
GOTUJEMY JABŁKA
Pokrojone jabłka przekładamy do garnka i dodajemy cynamon oraz cukier puder. Możemy dodać także jedną łyżkę wody. Całość mieszamy i gotujemy przez 12 minut, aż jabłka zmiękną. Co jakiś czas staramy się przemieszać jabłka, aby się nie przypaliły. Gotowe jabłka ściągamy z kuchenki.
SKŁADAMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy połowę na tarce wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jabłka, a potem budyń. Do drugiej miski ścieramy drugą porcję ciasta, a potem dodajemy cukier. Mieszamy i przesypujemy na wierzch budyniu.
PIECZEMY CIASTO
Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a potem wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5210,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
744,3 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
95 g
Błonnik
4,4 g
Białko
11,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Ciasto krówka
Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!

Keks królewski
Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!