tom-car24.com.pl

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem

Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso mielone wołowe - 600 g
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 1 garść
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 2 szczypty
chlebek pita - 4 szt.
ogórek - 0,5 szt.
pomidorki daktylowe - 8 szt.
mix sałat - 1 garść
Ajwar - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KOFTY:
Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i przyprawami. Następnie z mięsa formujemy 8 podobnej wielkości owalnych pulpetów. Każdy z nich nabijamy na patyczek do szaszłyka. Oliwę rozgrzewamy na średnim ogniu i smażymy na niej z każdej strony kofty.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Ogórka kroimy w plasterki, a pomidorki w ćwiartki. Chlebki pita podgrzewamy według instrukcji na opakowaniu.
3.PODAJEMY KOFTY:
Chlebki pita kładziemy na talerzach, smarujemy odrobiną ajwaru i układamy na nich sałatę, plastry ogórka i kawałki pomidorków. Na każdy z chlebków wykładamy po 2 szaszłyki.
Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KOFTY

Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i przyprawami. Następnie z mięsa formujemy 8 podobnej wielkości owalnych pulpetów. Każdy z nich nabijamy na patyczek do szaszłyka. Oliwę rozgrzewamy na średnim ogniu i smażymy na niej z każdej strony kofty.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Ogórka kroimy w plasterki, a pomidorki w ćwiartki. Chlebki pita podgrzewamy według instrukcji na opakowaniu.

3

PODAJEMY KOFTY

Chlebki pita kładziemy na talerzach, smarujemy odrobiną ajwaru i układamy na nich sałatę, plastry ogórka i kawałki pomidorków. Na każdy z chlebków wykładamy po 2 szaszłyki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2029 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

507,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,6 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

38,8 g

Podobne przepisy

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl