tom-car24.com.pl

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny smak pomarańczy zamknięty w kruchych, wegańskich ciasteczkach bez glutenu przypomina o świętach i doskonale komponuje się ze słodyczą banana. Upiecz je i podziel się z bliskimi!

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe

Delikatny smak pomarańczy zamknięty w kruchych, wegańskich ciasteczkach bez glutenu przypomina o świętach i doskonale komponuje się ze słodyczą banana. Upiecz je i podziel się z bliskimi!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 50 g
banan - 1 szt.
mąka kokosowa - 60 g
orzechy laskowe, mielone - 50 g
nasiona chia - 10 g
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
sok pomarańczowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY NASIONA CHIA:
Nasiona chia mieszamy z sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 5 minut, by napęczniały.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Banan rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy napęczniałe nasiona chia oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
3.FORMUJEMY CIASTECZKA:
Z ciasta formujemy podłużny wałek, który następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
4.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Opcjonalnie: dekorujemy skórką otartą z pomarańczy.
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY NASIONA CHIA

Nasiona chia mieszamy z sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 5 minut, by napęczniały.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Banan rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy napęczniałe nasiona chia oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.

3

FORMUJEMY CIASTECZKA

Z ciasta formujemy podłużny wałek, który następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.

4

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Opcjonalnie: dekorujemy skórką otartą z pomarańczy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

949 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

189,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10 g

🌾

Węglowodany

22 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

3,4 g

Podobne przepisy

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl