tom-car24.com.pl

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami

Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
limonka - 2 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 3 szt.
kolendra świeża - 45 g
miód - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
pistacje - 7 łyżek
mięso wieprzowe schab - 360 g
sól - 1 szczypta
sos sojowy - 6 łyżek
winogrona jasne - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTE I:
osuszone plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony.
2.TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY:
schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach.
3.KAŻDY KAWAŁEK OBTOCZONEGO:
schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.
4.PLASTRY SCHABU SMAŻYMY:
na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu.
5.PLASTRY SCHABU SMAŻYMY:
do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony.
6.WYSMAŻONE PLASTRY SCHABU:
przekładamy na talerz.
7.ROZGRZEWAMY DRUGĄ PATELNIĘ:
z odrobiną oleju.
8.NA ROZGRZANY OLEJ:
wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie paski.
9.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
soli i pieprzu.
10.SMAŻYMY OK 30:
sekund.
11.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
wody (3-4 łyżki). CZEKAMY AŻ WODA: odparuje.
12.DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
oleju, paprykę żółtą i czerwoną (obie pokrojone w paski).
13.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
14.SMAŻYMY NA DUŻYM:
ogniu ok. 1 MINUTĘ.
15.DO PODSMAŻONYCH WARZYW:
dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki posiekanej w drobną kostkę, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. WARZYWA POSYPUJEMY POSIEKANĄ: kolendrą.
16.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
17.NA KOLEJNEJ PATELNI:
rozgrzewamy niewielką ilość oleju. NA PATELNIĘ DODAJEMY: winogrona.
18.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
miodu, chwile smażymy.
19.NA KOŃCU WINOGRONA:
skrapiamy sosem z 1/2 limonki.
20.JAK PODAWAĆ DO:
miski wykładamy przysmażone warzywa.
21.NA WARZYWACH UKŁADAMY:
plastry wysmażonego schabu w pistacjach.
22.NA KOŃCU NAKŁADAMY:
winogrona na schab oraz wokół mięsa. DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ: kolendrą.
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTE I

osuszone plastry schabu delikatnie oczyszczamy z błonki i marynujemy białym, mielonym pieprzem z każdej strony.

2

TAK PRZYGOTOWANE PLASTRY

schabu obtaczamy dokładnie w pokruszonych za pomocą noża pistacjach.

3

KAŻDY KAWAŁEK OBTOCZONEGO

schabu dociskamy, tak, żeby pistacje nie odklejały się od mięsa.

4

PLASTRY SCHABU SMAŻYMY

na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na małym ogniu.

5

PLASTRY SCHABU SMAŻYMY

do uzyskania złotego koloru, ok 1 minutę z każdej strony.

6

WYSMAŻONE PLASTRY SCHABU

przekładamy na talerz.

7

ROZGRZEWAMY DRUGĄ PATELNIĘ

z odrobiną oleju.

8

NA ROZGRZANY OLEJ

wkładamy cebulę pokrojoną w piórka, pokrojony w plasterki czosnek, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie paski.

9

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

soli i pieprzu.

10

SMAŻYMY OK 30

sekund.

11

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

wody (3-4 łyżki). CZEKAMY AŻ WODA: odparuje.

12

DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

oleju, paprykę żółtą i czerwoną (obie pokrojone w paski).

13

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

14

SMAŻYMY NA DUŻYM

ogniu ok. 1 MINUTĘ.

15

DO PODSMAŻONYCH WARZYW

dodajemy startą skórkę z limonki, 2 małe łyżeczki ostrej papryczki posiekanej w drobną kostkę, 2 łyżeczki miodu, sok z limonki i odrobinę sosu sojowego. WARZYWA POSYPUJEMY POSIEKANĄ: kolendrą.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

17

NA KOLEJNEJ PATELNI

rozgrzewamy niewielką ilość oleju. NA PATELNIĘ DODAJEMY: winogrona.

18

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

miodu, chwile smażymy.

19

NA KOŃCU WINOGRONA

skrapiamy sosem z 1/2 limonki.

20

JAK PODAWAĆ DO

miski wykładamy przysmażone warzywa.

21

NA WARZYWACH UKŁADAMY

plastry wysmażonego schabu w pistacjach.

22

NA KOŃCU NAKŁADAMY

winogrona na schab oraz wokół mięsa. DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ: kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1760,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

440 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

41,2 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy