tom-car24.com.pl

Łopatka duszona w cydrze • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!

Łopatka duszona w cydrze

Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza pęczak - 200 g
liść laurowy - 5 szt.
mięso wieprzowe łopatka - 500 g
masło - 50 g
miód - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
ziele angielskie - 10 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
cydr jabłkowy - 1 l
cynamon, laska - 6 g

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY MIĘSO:
Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.
2.DUSIMY ŁOPATKĘ W CYDRZE:
Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
3.DO DANIA DODAJEMY PĘCZAK:
Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Łopatka duszona w cydrze

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY MIĘSO

Łopatkę wieprzową kroimy na grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy mięso mąką pszenną i obsmażamy na rozgrzanym oleju w naczyniu żeliwnym.

2

DUSIMY ŁOPATKĘ W CYDRZE

Gdy mięso będzie miało złoty kolor – dodajemy laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i jedną cząstkę cytryny. Dodajemy miód i kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy cydrem, tak by przykryć powierzchnię mięsa. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.

3

DO DANIA DODAJEMY PĘCZAK

Pęczak zalewamy zimną wodą i chwilę namaczamy. Po 45 minutach do mięsa dodajemy namoczony pęczak. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy kolejne 20-25 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3094,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,8 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy