tom-car24.com.pl

Talerz przystawek • przepis • składniki • przygotowanie

Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Talerz przystawek

Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

biała fasola w sosie pomidorowym - 280 g
rozmaryn świeży - 10 gałązek
jogurt grecki - 300 g
mięta świeża - 4 gałązki
ogórek - 200 g
ser solankowy w zalewie - 500 g
szynka wieprzowa - 8 plastrów
sól -
pieprz czarny -
bagietka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
ząbek czosnku - 5 szt.
antipasti-mix - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA ZIMNO:
Białą fasolę w sosie mieszamy z liśćmi oberwanymi z 2 gałązek rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem. Miętę siekamy. Jogurt grecki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i oprószamy go miętą. Ogórki kroimy w słupki.
2.SMAŻYMY SER:
Ser odsączamy z zalewy i kroimy wzdłuż na 8 części. Na każdym kawałku sera układamy gałązkę rozmarynu i owijamy go plastrem szynki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na nich gotowe przekąski.
3.GRILLUJEMY BAGIETKĘ:
Bagietkę kroimy ukośnie w cienkie kromki, każdą z nich skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni grillowej. Nieobrane ząbki czosnku delikatnie miażdżymy i dodajemy na patelnię.
4.PODAJEMY TALERZ PRZYSTAWEK:
Wszystkie przystawki wykładamy na talerze i przekładamy do miseczek. Podajemy z dodatkiem gotowego talerza antipasti np. marki Eridanous.
Talerz przystawek

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA ZIMNO

Białą fasolę w sosie mieszamy z liśćmi oberwanymi z 2 gałązek rozmarynu i doprawiamy solą i pieprzem. Miętę siekamy. Jogurt grecki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i oprószamy go miętą. Ogórki kroimy w słupki.

2

SMAŻYMY SER

Ser odsączamy z zalewy i kroimy wzdłuż na 8 części. Na każdym kawałku sera układamy gałązkę rozmarynu i owijamy go plastrem szynki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na nich gotowe przekąski.

3

GRILLUJEMY BAGIETKĘ

Bagietkę kroimy ukośnie w cienkie kromki, każdą z nich skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni grillowej. Nieobrane ząbki czosnku delikatnie miażdżymy i dodajemy na patelnię.

4

PODAJEMY TALERZ PRZYSTAWEK

Wszystkie przystawki wykładamy na talerze i przekładamy do miseczek. Podajemy z dodatkiem gotowego talerza antipasti np. marki Eridanous.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5096,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1274 kcal

🥑

Tłuszcz

79,1 g

🌾

Węglowodany

99,2 g

🥬

Błonnik

50,1 g

💪

Białko

53 g

Podobne przepisy

Talerz przystawek - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl