Tarta z burakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BURAKA
Buraka dokładnie myjemy i nakłuwamy nożem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Buraka doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą oraz octem balsamicznym. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po upieczeniu odstawiamy buraka do wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do miękkości z dodatkiem syropu z agawy. Do miski wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dodajemy śmietankę i mieszamy.
PIECZEMY TARTĘ
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na dno tarty wykładamy cebulę, następnie buraka i kozi ser pokrojony w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch tarty posypujemy startym serem grana padano. Tartę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2688,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
448,1 kcal
Tłuszcz
30,4 g
Węglowodany
27,3 g
Błonnik
14,9 g
Białko
14,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rollsy serowe z oliwkami i tymiankiem
Macie ochotę na wyśmienitą przekąskę? To szybko sprawdźcie ten przepis i przygotujcie sobie rollsy serowe. Chrupiące ciasto oraz połączenie smaków oliwek, jogurtu greckiego, sera długo dojrzewającego oraz aromatycznego tymianku z pewnością przypadnie wam do gustu.

Klasyczna sałatka z mozzarellą
Sałatka Caprese jest jednym z najprostszych połączeń, które odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Soczyste pomidory i kremowy ser w połączeniu ze świeżymi ziołami i odrobina oliwy tworzą połączenie, które na stałe wkradło się w menu restauracji na całym świecie. Jak przygotować pyszną sałatkę z mozzarellą i pomidorem? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym przepisem.

Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!