Tarta z gruszką i gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRUSZKI OBIERAMY,
kroimy na niezbyt grube plastry.
CIASTEM WYKŁADAMY FORMĘ
na tartę lub zwykłą prostokątną blaszkę.
ROZTAPIAMY 1 ŁYŻKĘ
masła, po czym smarujemy nim ciasto.
KRUSZYMY SER GORGONZOLA
i siekamy orzechy.
NA CIEŚCIE RÓWNOMIERNIE
rozkładamy rozkruszony ser oraz kawałki gruszek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
PIECZEMY OK.
15 MINUT (DO: zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2130,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,1 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.

Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!

Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczny tort makowy
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.