Tarta z masą krówkową i figami • przepis • składniki • przygotowanie
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
ZAGOTOWUJEMY MASĘ
W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
DEKORUJEMY TARTĘ
Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4723,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393,6 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Zupa klopsikowa
Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.

Tarta z jabłkami i kremem waniliowym
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Delikatne mięso z pysznymi dodatkami. Potrawa, która doskonale oddaje charakter kuchni niemieckiej.

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.