tom-car24.com.pl

Tarta ze szparagami i cebulą • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Tarta ze szparagami i cebulą

Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 120 g
cebula biała - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 200 g
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szparagi białe - 190 g
szparagi zielone - 190 g
śmietana 18% - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO PRZESIANĄ MĄKĘ,:
pokrojone w kostkę zimne masło, jajo i sól posiekać, przełożyć na stolnicę lub na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko wyrabiając, zagnieść.
2.WSKAZÓWKA:
W RAZIE: potrzeby do ciasta można dodać łyżkę bardzo zimnej wody.
3.Z CIASTA ZROBIĆ:
kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
4.SZPARAGI SZPARAGI UMYĆ,:
obrać i usunąć zdrewniałe końcówki.
5.OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ:
wodzie, ale niezbyt długo, około 5 minut, bo szparagi będą się jeszcze piec. ODCEDZIĆ.
6.CEBULĘ POKROIĆ W:
kostkę, zieloną część dymki posiekać, białą część pokroić tak jak cebulę.
7.ŚMIETANKĘ WYMIESZAĆ Z:
jajkami, mąką, solą i pieprzem.
8.CO DALEJ FORMĘ:
do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem.
9.CIASTO WYJĄĆ Z:
lodówki, wywałkować z niego koło o średnicy o kilka centymetrów większej niż średnica formy. WYŁOŻYĆ FORMĘ: ciastem.
10.CIASTO POSYPAĆ POSIEKANĄ:
cebulką i ułożyć na niej szparagi. CAŁOŚĆ ZALAĆ ŚMIETANĄ: z jajkami.
11.PIEC W NAGRZANYM:
piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Tarta ze szparagami i cebulą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO PRZESIANĄ MĄKĘ,

pokrojone w kostkę zimne masło, jajo i sól posiekać, przełożyć na stolnicę lub na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko wyrabiając, zagnieść.

2

WSKAZÓWKA

W RAZIE: potrzeby do ciasta można dodać łyżkę bardzo zimnej wody.

3

Z CIASTA ZROBIĆ

kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

4

SZPARAGI SZPARAGI UMYĆ,

obrać i usunąć zdrewniałe końcówki.

5

OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ

wodzie, ale niezbyt długo, około 5 minut, bo szparagi będą się jeszcze piec. ODCEDZIĆ.

6

CEBULĘ POKROIĆ W

kostkę, zieloną część dymki posiekać, białą część pokroić tak jak cebulę.

7

ŚMIETANKĘ WYMIESZAĆ Z

jajkami, mąką, solą i pieprzem.

8

CO DALEJ FORMĘ

do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem.

9

CIASTO WYJĄĆ Z

lodówki, wywałkować z niego koło o średnicy o kilka centymetrów większej niż średnica formy. WYŁOŻYĆ FORMĘ: ciastem.

10

CIASTO POSYPAĆ POSIEKANĄ

cebulką i ułożyć na niej szparagi. CAŁOŚĆ ZALAĆ ŚMIETANĄ: z jajkami.

11

PIEC W NAGRZANYM

piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2072,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,4 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy

Tarta ze szparagami i cebulą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl