Terrina z łososia z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FOREMKĘ WYKŁADAMY
folią spożywczą.
PLASTRY ŁOSOSIA UKŁADAMY
w taki sposób, by zakrywały boki oraz spód formy.
TWAROŻEK, SER FETA,
majonez, skórkę startą z cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny miksujemy razem.
DODAJEMY KOPEREK ORAZ
przyprawiamy do smaku masę świeżo mielonym pieprzem.
GOTOWĄ MASĄ NAPEŁNIAMY
foremkę wyłożoną łososiem, wygładzamy wierzch, a wystające ponad masę kawałki łososia zaginamy do środka.
FOREMKĘ Z TERRINĄ
chłodzimy przynajmniej przez kilka godzin.
SCHŁODZONĄ TERRINĘ WYJMUJEMY
z foremki spodem do góry, a następnie ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok. 1 CM.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1034,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
172,4 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
6,3 g
Błonnik
14,3 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Hamburgery orzechowe w chlebie
Aromatyczne mięso podane z chrupiącą domową bułeczką czyli hamburger inspirowany Ameryką, ale w marokańskim stylu!

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Budyń z rabarbarem zapiekany pod kruszonką
Błyskawiczny w przygotowaniu deser z rabarbarem! Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem rozpływającego się w ustach budyniu, chrupiącej kruszonki i lekko kwaśnego rabarbaru.

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet z amarantusem i owocami
Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Zwijane zrazy wołowe
Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.