tom-car24.com.pl

Terrina z łososia z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Terrina z łososia z serem feta

Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
ser twaróg półtłusty - 400 g
majonez - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
ser feta - 100 g
łosoś wędzony - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FOREMKĘ WYKŁADAMY:
folią spożywczą.
2.PLASTRY ŁOSOSIA UKŁADAMY:
w taki sposób, by zakrywały boki oraz spód formy.
3.TWAROŻEK, SER FETA,:
majonez, skórkę startą z cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny miksujemy razem.
4.DODAJEMY KOPEREK ORAZ:
przyprawiamy do smaku masę świeżo mielonym pieprzem.
5.GOTOWĄ MASĄ NAPEŁNIAMY:
foremkę wyłożoną łososiem, wygładzamy wierzch, a wystające ponad masę kawałki łososia zaginamy do środka.
6.FOREMKĘ Z TERRINĄ:
chłodzimy przynajmniej przez kilka godzin.
7.SCHŁODZONĄ TERRINĘ WYJMUJEMY:
z foremki spodem do góry, a następnie ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok. 1 CM.:
Terrina z łososia z serem feta

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FOREMKĘ WYKŁADAMY

folią spożywczą.

2

PLASTRY ŁOSOSIA UKŁADAMY

w taki sposób, by zakrywały boki oraz spód formy.

3

TWAROŻEK, SER FETA,

majonez, skórkę startą z cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny miksujemy razem.

4

DODAJEMY KOPEREK ORAZ

przyprawiamy do smaku masę świeżo mielonym pieprzem.

5

GOTOWĄ MASĄ NAPEŁNIAMY

foremkę wyłożoną łososiem, wygładzamy wierzch, a wystające ponad masę kawałki łososia zaginamy do środka.

6

FOREMKĘ Z TERRINĄ

chłodzimy przynajmniej przez kilka godzin.

7

SCHŁODZONĄ TERRINĘ WYJMUJEMY

z foremki spodem do góry, a następnie ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok. 1 CM.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1034,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

172,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

6,3 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy