Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym • przepis • składniki • przygotowanie
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BROWNIE
Jajka łączymy w misce z cukrem i mieszamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWO-MARCHWIOWY
Marchewkę łączymy w rondelku z sokiem pomarańczowym i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy.
TWORZYMY WARSTWY TORCIKA
Wystudzone brownie zalewamy chłodnym musem jabłkowo-marchwiowym i wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się musu.
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z BEZY WŁOSKIEJ
Cukier łączymy z wodą w rondelku i zagotowujemy do temperatury 114-118°C – sprawdzamy ją za pomocąpróby pióralub przy użyciu termometru. Gdy będzie prawidłowa, stopniowo przelewamy gorący syrop do białek ubijanych w naczyniu robota. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ubijamy do wystygnięcia masy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5206,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
433,9 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
40,7 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa porowo-ziemniaczana
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Kurczak z chili
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.