tom-car24.com.pl

Chili con carne z wędzonym boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Chili con carne z wędzonym boczkiem

Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
chili mielone - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
kumin - 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 0,5 łyżki
olej - 6 łyżek
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
mięso mielone wołowe - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
śmietana 18% - 4 łyżki
sok z limonki - 20 ml
kolendra świeża - 2 g
limonka - 1 szt.
tortilla - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY BOCZEK Z DODATKAMI:
Boczek pokrojony w paski podsmażamy na oleju w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki – razem z nasionami.
2.GOTUJEMY CHILI CON CARNE:
W tym samym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone. Dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość, aż aromaty się połączą.
3.PIECZEMY TORTILLE:
Pokrojone w trójkąty tortille podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C, aż staną się rumiane i chrupkie.
4.PODAJEMY CHILI CON CARNE:
Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza. Podajemy z podpieczonymi tortillami, limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.
Chili con carne z wędzonym boczkiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY BOCZEK Z DODATKAMI

Boczek pokrojony w paski podsmażamy na oleju w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki – razem z nasionami.

2

GOTUJEMY CHILI CON CARNE

W tym samym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju, przesmażamy mięso mielone. Dodajemy podsmażony boczek z dodatkami, koncentrat pomidorowy, chili i kmin rzymski. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość, aż aromaty się połączą.

3

PIECZEMY TORTILLE

Pokrojone w trójkąty tortille podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C, aż staną się rumiane i chrupkie.

4

PODAJEMY CHILI CON CARNE

Gotowe chili przekładamy do głębokiego talerza. Podajemy z podpieczonymi tortillami, limonką pokrojoną w ćwiartki, świeżą kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2530,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

632,7 kcal

🥑

Tłuszcz

28,5 g

🌾

Węglowodany

58,5 g

🥬

Błonnik

38 g

💪

Białko

38 g

Podobne przepisy

Chili con carne z wędzonym boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl