Torcik mango bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Torcik bez pieczenia o intensywnym smaku mango przygotujesz z biszkoptów savoiardi. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się prostym w przygotowaniu deserem, jak z najlepszej cukierni.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TORCIKA
Częścią biszkoptów savoiardi wykładamy dno tortownicy (najpierw układamy całe biszkopty, a następnie uzupełniamy luki mniejszymi kawałkami). Pozostałe wykorzystamy później.
UBIJAMY MASCARPONE ZE ŚMIETANKĄ
Mascarpone i ok. 560 ml śmietanki dajemy do misy miksera i dokładnie ubijamy. Ok. 250 g takiego kremu odkładamy do schłodzenia w lodówce – będzie służył do dekoracji. Pozostałą śmietanką zalewamy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MANGO
Do ubitej śmietanki z mascarpone dodajemy przecier z mango, delikatnie mieszamy i dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Następnie 2-3 łyżki musu z mango oraz sok z limonki dodajemy do rozpuszczonej żelatyny i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przelewamy do pozostałego musu z mango i dokładnie łączymy.
SKŁADAMY TORCIK
Ok. ⅓ gotowego musu wylewamy na dno tortownicy wyłożonej biszkoptami. Następnie pozostałe biszkopty układamy pionowo dookoła rantu, wlewamy kolejną ⅓ musu, układamy na niej poziomo dodatkową warstwę biszkoptów i zalewamy całość pozostałym musem z mango. Tak przygotowany torcik chłodzimy przez ok. 2 godziny w lodówce. Dobrze schłodzony torcik delikatnie wyjmujemy z tortownicy (biszkopty można odseparować od rantu nożem lub podgrzać palnikiem gazowym).
OBKŁADAMY TORCIK STARTYMI BISZKOPTAMI
Pozostałe biszkopty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przesiewamy przez sitko. Tak przygotowanym pyłem biszkoptowym obklejamy mus z mango, który wystaje spomiędzy biszkoptów.
DEKORUJEMY TORCIK KREMEM
Schłodzony wcześniej krem z mascarpone i śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną tylką i dekorujemy nim wierzch tortu – wzdłuż biszkoptów, pozostawiając środek wolny.
DEKORUJEMY TORCIK MANGO
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wykładamy je w pozostawione wcześniej miejsce na środku tortu. Na koniec całość możemy udekorować kilkoma listkami mięty i plasterkami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2162,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
270,3 kcal
Tłuszcz
13,3 g
Węglowodany
31,1 g
Błonnik
1,4 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!

Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Takich jajek na Wielkanoc jeszcze nie było! Różowo-zielone, z pysznym i lekko pikantnym nadzieniem i kruszonką z pistacji i natki pietruszki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Grillowana karkówka po myśliwsku
Karkówka najlepiej smakuje z grilla. Przyrządź nietypową marynatę i ciesz się doskonałym smakiem!

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
Wypróbuj przepis Karola na łatwy i pożywny deser – z pieczonych jabłek, kaszy jaglanej i jogurtu ze skórką pomarańczy!

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Sałatka z kaszą i ziarnami
Pożywne kasze, ziarna, moc warzyw i dressing w stylu azjatyckim – taka sałatka zasługuje na stałe miejsce w Twoim menu! Według przepisu Kingi przygotujesz ją naprawdę szybko.