tom-car24.com.pl

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa

Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

rodzynki - 50 g
żurawina suszona - 50 g
migdały, słupki - 40 g
kandyzowana skórka owoców cytrusowych - 40 g
rum - 50 ml
drożdże suszone - 2 łyżeczki
mleko - 125 ml
mąka pszenna - 340 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
żółtka jaj - 2 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
marcepan - 200 g
jajko - 1 szt.
woda - 1 łyżka
masło - 1,5 łyżki
cukier puder - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN Z SUSZONYCH DROŻDŻY:
Do miski wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy szczyptę cukru i drożdże. Miskę odstawiamy na ok. 5 minut, aż całość się spieni.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier i roztopione masło.
3.ŁĄCZYMY CIASTO Z BAKALIAMI:
Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodajemy nasączone rumem bakalie i wyrabiamy przez ok. 5 minut do połączenia się składników.
4.FORMUJEMY CIASTO:
Z gotowego ciasta formujemy prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Marcepan kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i wykładamy na środku ciasta na całej jego długości.
5.PIECZEMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.
Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN Z SUSZONYCH DROŻDŻY

Do miski wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy szczyptę cukru i drożdże. Miskę odstawiamy na ok. 5 minut, aż całość się spieni.

2

WYRABIAMY CIASTO

Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier i roztopione masło.

3

ŁĄCZYMY CIASTO Z BAKALIAMI

Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodajemy nasączone rumem bakalie i wyrabiamy przez ok. 5 minut do połączenia się składników.

4

FORMUJEMY CIASTO

Z gotowego ciasta formujemy prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Marcepan kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i wykładamy na środku ciasta na całej jego długości.

5

PIECZEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4095,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,1 g

🌾

Węglowodany

59,6 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl