tom-car24.com.pl

Tort dyniowo-pomarańczowy • przepis • składniki • przygotowanie

Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!

Tort dyniowo-pomarańczowy

Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 200 g
cukier trzcinowy - 40 g
dynia hokkaido - 250 g
śmietana 30% - 400 ml
woda - 50 ml
żelatyna - 8 g
cukier - 100 g
cynamon - 1 łyżeczka
goździki - 5 szt.
jajko - 4 szt.
kakao - 20 g
mąka pszenna typ 450 - 100 g
mąka ziemniaczana - 15 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rum - 2 łyżki
czekolada mleczna - 100 g
mięta świeża - 2 łyżki
pomarańcza - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DYNIĘ MYJEMY, DZIELIMY NA:
mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. Obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody wkładamy dynię, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy do miękkości przez około 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.ODDZIELONE OD ŻÓŁTEK BIAŁKA:
ubijamy z cukrem na puszystą masę. Formę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy kakao. Goździki i cynamon dokładnie ucieramy w moździerzu. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, przyprawy oraz rum – delikatnie mieszamy.
3.POMARAŃCZĘ DOKŁADNIE MYJEMY. SKÓRKĘ:
ścieramy bezpośrednio do miski, w której będziemy przygotowywać na parze mus. Następnie owoc obieramy ifiletujemy. Z pozostałego miąższu wyciskamy sok. Do upieczonej dyni dodajemy filety wraz z sokiem i miksujemy na jednolitą masę.
Tort dyniowo-pomarańczowy

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DYNIĘ MYJEMY, DZIELIMY NA

mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. Obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody wkładamy dynię, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy do miękkości przez około 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

2

ODDZIELONE OD ŻÓŁTEK BIAŁKA

ubijamy z cukrem na puszystą masę. Formę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy kakao. Goździki i cynamon dokładnie ucieramy w moździerzu. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, przyprawy oraz rum – delikatnie mieszamy.

3

POMARAŃCZĘ DOKŁADNIE MYJEMY. SKÓRKĘ

ścieramy bezpośrednio do miski, w której będziemy przygotowywać na parze mus. Następnie owoc obieramy ifiletujemy. Z pozostałego miąższu wyciskamy sok. Do upieczonej dyni dodajemy filety wraz z sokiem i miksujemy na jednolitą masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4339,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,0 g

🌾

Węglowodany

43,1 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy

Tort dyniowo-pomarańczowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl