tom-car24.com.pl

Tort marcinek z konfiturą żurawinową • przepis • składniki • przygotowanie

Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Tort marcinek z konfiturą żurawinową

Ten marcinek pochodzi z Podlasia i jest tak pyszny, że zapragniesz przygotowywać go na każdą okazję! Warstwy kruchego ciasta, śmietanowe nadzienie i konfitura z żurawin tworzą tort, któremu nie sposób się oprzeć.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

masło - 200 g
jajko - 1 szt.
żółtka jaj - 2 szt.
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 500 g
sól - 1 szczypta
wanilia - 1 laska
śmietana 36% - 800 ml
śmietana 18% - 400 ml
cukier puder - 100 g
sok z cytryny - 50 ml
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
świeże owoce żurawiny - 500 g
cukier - 3 łyżki
kakao -
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Kwaśną śmietanę łączymy w miseczce z sodą. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy.
2.UGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO:
Ciasto ugniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ:
Żurawiny prażymy na patelni z cukrem, aż owoce oddadzą sok i lekko się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.
4.WAŁKUJEMY CIASTO:
Ze schłodzonego ciasta odcinamy kolejno mniejsze kawałki. Docelowo powinniśmy uzyskać ok. 15 kawałków ciasta, z których powstanie 15 blatów marcinka. Każdy kawałek rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką. Do rozwałkowanego placka przykładamy dno tortownicy i wycinamy okrągły blat, odcinając nadmiar ciasta.
5.PIECZEMY BLATY TORTU:
Placki przekładamy kolejno na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy z wierzchu za pomocą widelca. Każdy blat pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy w misce z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Mieszamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy na wolnych obrotach, aż śmietana ubije się i zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.
7.SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT:
Na desce układamy pierwszy upieczony blat i smarujemy go obficie kremem śmietanowym. Warstwę kremu nakrywamy kolejnym blatem, dociskamy i powtarzamy czynność, aż użyjemy 14 blatów. Jeden blat odkładamy do późniejszego wykorzystania – posłuży do udekorowania tortu.
8.DEKORUJEMY TORT:
Odłożony wcześniej blat ciasta kruszymy do miski. Boki schłodzonego tortu obkładamy okruszkami ciasta. Na wierzch tortu nakładamy konfiturę żurawinową, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca przy brzegu.
Tort marcinek z konfiturą żurawinową

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Kwaśną śmietanę łączymy w miseczce z sodą. Dokładnie mieszamy, aż się połączą. Odstawiamy.

2

UGNIATAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto ugniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ ŻURAWINOWĄ

Żurawiny prażymy na patelni z cukrem, aż owoce oddadzą sok i lekko się rozpadną i uzyskamy konsystencję gęstej konfitury.

4

WAŁKUJEMY CIASTO

Ze schłodzonego ciasta odcinamy kolejno mniejsze kawałki. Docelowo powinniśmy uzyskać ok. 15 kawałków ciasta, z których powstanie 15 blatów marcinka. Każdy kawałek rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia oprószonym mąką. Do rozwałkowanego placka przykładamy dno tortownicy i wycinamy okrągły blat, odcinając nadmiar ciasta.

5

PIECZEMY BLATY TORTU

Placki przekładamy kolejno na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy z wierzchu za pomocą widelca. Każdy blat pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy w misce z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Mieszamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy na wolnych obrotach, aż śmietana ubije się i zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i otartą z niej skórkę.

7

SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT

Na desce układamy pierwszy upieczony blat i smarujemy go obficie kremem śmietanowym. Warstwę kremu nakrywamy kolejnym blatem, dociskamy i powtarzamy czynność, aż użyjemy 14 blatów. Jeden blat odkładamy do późniejszego wykorzystania – posłuży do udekorowania tortu.

8

DEKORUJEMY TORT

Odłożony wcześniej blat ciasta kruszymy do miski. Boki schłodzonego tortu obkładamy okruszkami ciasta. Na wierzch tortu nakładamy konfiturę żurawinową, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca przy brzegu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7073 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

589,4 kcal

🥑

Tłuszcz

37,3 g

🌾

Węglowodany

57,2 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy

Tort marcinek z konfiturą żurawinową - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl