tom-car24.com.pl

Tort migdałowy "Mandorla • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Tort migdałowy "Mandorla

Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
cukier - 150 g
likier amaretto - 50 ml
czekolada biała - 400 g
masło - 100 g
migdały - 20 g
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową (część zostawiamy do oprószenia blachy), mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego.
2.PIECZEMY BLATY CIASTA:
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin).
4.PRZEKŁĄDAMY BLATY MOGDAŁOWE GANASZEM:
Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji).
5.DEKORUJEMY WIERZCH TORTU:
Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet, napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami.
Tort migdałowy "Mandorla

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mączkę migdałową (część zostawiamy do oprószenia blachy), mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Przekładamy połowę do rękawa cukierniczego.

2

PIECZEMY BLATY CIASTA

Blachę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając od spodu. Czynność powtarzamy i pieczemy dwa kolejne blaty. Studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy, dodajemy masło i amaretto. Wyrabiamy na jednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin).

4

PRZEKŁĄDAMY BLATY MOGDAŁOWE GANASZEM

Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji).

5

DEKORUJEMY WIERZCH TORTU

Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet, napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch tortu. Dolną krawędź ciasta posypujemy posiekanymi migdałami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5493,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,8 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

8,0 g

💪

Białko

8,0 g

Podobne przepisy

Tort migdałowy "Mandorla" - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl