tom-car24.com.pl

Tort owocowy z bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Tort owocowy z bitą śmietaną

Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 6 szt.
mąka pszenna - 120 g
mąka ziemniaczana - 90 g
proszek do pieczenia - 10 g
cukier - 80 g
sok z pomarańczy - 125 ml
cukier puder - 150 g
śmietana 30% - 600 ml
woda - 60 g
żelatyna - 20 g
pomarańcza - 2 szt.
borówki - 200 g
limonka - 0,5 szt.
winogrona jasne - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MIKSER TARKĘ:
o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
2.NASTĘPNIE ODDZIEL BIAŁKA:
od żółtek. 20 G ŻELATYNY: namocz w 60 g wody.
3.BISZKOPT BIAŁKA UBIJAMY:
na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
4.UBITE BIAŁKA DELIKATNIE:
łączymy z żółtkami.
5.DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ:
ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia.
6.MIESZAMY, PRZEKŁADAMY DO:
tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-45 minut w temp.
7.170°C (NA ZŁOTY:
kolor).
8.FORMĘ Z BISZKOPTEM:
spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia.
9.W TAKIEJ POZYCJI:
odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. OSTUDZONY BISZKOPT WYJMUJEMY: z formy.
10.NAKROPKA FILETUJEMY 2:
pomarańcze.
11.FILETY ZOSTAWIAMY DO:
dekoracji tortu, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok.
12.NASTĘPNIE DODAJEMY DO:
niego wodę i cukier i zagotowujemy.
13.DODAJEMY SOK Z:
1/2 limonki. STUDZIMY.
14.KREM ŚMIETANOWY MOCNO:
schłodzoną śmietankę ubijamy.
15.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
16.DO ŚMIETANKI DODAJEMY:
przesiany cukier puder oraz skórkę z całej limonki.
17.
DELIKATNIE MIESZAMY.
18.NIEWIELKĄ ILOŚĆ ŚMIETANKI:
łączymy z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodajemy do pozostałej śmietanki.
19.NA KOŃCU DODAJEMY:
sok z 1/2 limonki.
20.BISZKOPT KROIMY NA:
cztery blaty równej grubości.
21.NASĄCZAMY JE OSTUDZONYM:
syropem z pomarańczy, smarujemy kremem, posypujemy borówkami i pokrojonymi na cztery części winogronami, dokładany filety z pomarańczy i układamy jeden biszkopt na drugim.
22.DEKORUJEMY OWOCAMI ORAZ:
plastrami limonki.
23.WSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na 1,5-2 godziny.
Tort owocowy z bitą śmietaną

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MIKSER TARKĘ

o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

2

NASTĘPNIE ODDZIEL BIAŁKA

od żółtek. 20 G ŻELATYNY: namocz w 60 g wody.

3

BISZKOPT BIAŁKA UBIJAMY

na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.

4

UBITE BIAŁKA DELIKATNIE

łączymy z żółtkami.

5

DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ

ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia.

6

MIESZAMY, PRZEKŁADAMY DO

tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-45 minut w temp.

7

170°C (NA ZŁOTY

kolor).

8

FORMĘ Z BISZKOPTEM

spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia.

9

W TAKIEJ POZYCJI

odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. OSTUDZONY BISZKOPT WYJMUJEMY: z formy.

10

NAKROPKA FILETUJEMY 2

pomarańcze.

11

FILETY ZOSTAWIAMY DO

dekoracji tortu, a z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok.

12

NASTĘPNIE DODAJEMY DO

niego wodę i cukier i zagotowujemy.

13

DODAJEMY SOK Z

1/2 limonki. STUDZIMY.

14

KREM ŚMIETANOWY MOCNO

schłodzoną śmietankę ubijamy.

15

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

16

DO ŚMIETANKI DODAJEMY

przesiany cukier puder oraz skórkę z całej limonki.

17

DELIKATNIE MIESZAMY.

18

NIEWIELKĄ ILOŚĆ ŚMIETANKI

łączymy z rozpuszczoną żelatyną i całość stopniowo dodajemy do pozostałej śmietanki.

19

NA KOŃCU DODAJEMY

sok z 1/2 limonki.

20

BISZKOPT KROIMY NA

cztery blaty równej grubości.

21

NASĄCZAMY JE OSTUDZONYM

syropem z pomarańczy, smarujemy kremem, posypujemy borówkami i pokrojonymi na cztery części winogronami, dokładany filety z pomarańczy i układamy jeden biszkopt na drugim.

22

DEKORUJEMY OWOCAMI ORAZ

plastrami limonki.

23

WSTAWIAMY DO LODÓWKI

na 1,5-2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4229,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

352,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,7 g

🌾

Węglowodany

54,5 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy