Truflowe tagliolini z boczniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I SMAŻYMY BOCZNIAKI
Grzyby kroimy, odcinając nóżki. Kroimy je osobno w drobną kostkę. Pozostałą część grzybów (główki) przecinamy na pół, ścinamy po bokach na płasko i nacinamy delikatnie nożem z jednej strony w kratkę. Ścięte części grzybów kroimy drobno i dodajemy do pokrojonych w kostkę nóżek.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron dodajemy do gotującej się w garnku wody. Jej ilość powinna być wystarczająca, aby przykryć cały makaron. Gotujemy przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu nie pozbywamy się całej wody.
SMAŻYMY NÓŻKI BOCZNIAKÓW
2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojone w kostkę nóżki boczniaków przez 1,5 minuty. Dodajemy masło. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BOCZNIAKÓW
Ostrą papryczkę i odcedzony makaron dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły, i wyłączamy gaz.
PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem. Na wierzchu układamy podsmażone główki boczniaków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2798 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1399 kcal
Tłuszcz
94,7 g
Węglowodany
103,5 g
Błonnik
36,2 g
Białko
36,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli
Kanapki na ciepło są podwójnie pyszne! Wegańskie panini wg przepisu Kingi przekona do siebie każdego smakiem smażonych boczniaków i aksamitnym sosem aioli. Spróbuj!

Schab w sosie paprykowym
Wyborne plastry mięsa podane z gęstym warzywnym sosem śmietanowym na bazie papryki to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po wietnamsku
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.

Tatar grzybowy z burratą
Wykwintne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa i nie tylko. Przygotuj ten pyszny tatar z bakłażana, brązowych pieczarek i boczniaków i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Portugalski gulasz rybny
Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
Wyjątkową kawę możesz przygotować także w swoim domu. Imbir sprawia, że kawa nie tylko pobudza, ale też rozgrzewa!