Ciasto francuskie z budyniem • przepis • składniki • przygotowanie
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami to przepyszny deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta ze słodką soczystością i pysznym kremem. Domowe ciasteczka wypełnione budyniem i jabłkami są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Dzięki temu idealnie nadają się na różne okazje, od codziennych podwieczorków po eleganckie przyjęcia. Jak je zrobić? Sprawdźcie sami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BUDYŃ
Do rondelka wlewamy 200 ml mleka i zagotowujemy je wraz z łyżką cukru. W kubku mieszamy pozostałe mleko z budyniem, a potem stopniowo dodajemy zawartość kubka do rondelka. Cały czas mieszamy budyń trzepaczką, aby się nie przypalił. Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w małą kostkę. Myjemy i wycieramy rondelek, a następnie wrzucamy do niego jabłka. Ustawiamy na kuchence i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. Jabłka prażymy do miękkości. Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto francuskie składamy na pół i przekrawamy wzdłuż długiego boku. Tniemy na 4 prostokąty.
NADZIEWAMY CIASTKA
Na jednej stronie układamy łyżkę budyniu i dodajemy jabłka, a potem przykrywamy nadzienie drugą częścią ciasta, tak aby zakryć nadzienie. Zlepiamy ze sobą wszystkie boki. Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM
Jajko rozbijamy do miseczki i mieszamy je. Każde ciasteczko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Na sam koniec robimy na ciastkach po 3 nacięcia (poziome).
PIECZEMY CIASTKA
Układamy papier na blasze do pieczenia, a potem przekładamy na nią ciastka. Pieczemy przez 20 minut z funkcją grzania góra-dół.
OZDABIAMY CIASTKA
Ciastka wyciągamy z pieca i studzimy. Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1162,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,6 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
44,6 g
Błonnik
2,2 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczny francuski winegret
Jak przygotować klasyczny sos winegret? Zerknij na przepis DJ i zobacz, jakie to proste! Dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą wyjątkowego smaku.

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.

Sernik tutti frutti
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!